Det viktigste er at alle får delta, uavhengig av økonomi

Gerhard Seeberger er mangeårig delegat til World Dental Parliament (WDP), og har innehatt verv som både ordfører (Speaker) og president i FDI. Nå snakker han fritt, og sier han er åpen for endringer så lenge demokratiet får gode vilkår og alle får delta.
Gerhard Seeberger er president i den minste og nyeste av de italienske tannlegeforeningene, og har vært delegat til World Dental Parliament for Italia siden 2005. Han har vært nasjonal representant, han har vært medlem av styret (Council), han har vært ordfører (Speaker), og han var FDI-president i perioden 2019–2020.
– Nå som jeg ikke lenger har noe sentralt verv, kan jeg fritt la meg intervjue og si hva jeg mener, sier Seeberger.
– Hva vil du, som har vært med så lenge og blant annet var FDI-president under covid, si om forslagene som er fremmet, når det gjelder digitale eller hybride møter i World Dental Parliament, samt muligheter for å stemme digitalt og ved fullmakt. Hva taler for og imot, slik du ser det?
– For det første: Disse forslagene eller diskusjonstemaene er ikke nye, og de er mye eldre enn covid, så det er sagt. Det samme gjelder kontingentberegningsordningen. Den har vi sett på flere ganger. Det er også godt mulig at organisasjonen er moden for endringer på disse områdene nå. Det er absolutt ting som taler for endringer. Samtidig er det ting som taler mot. Det vil si, vi må vurdere nøye hvilke løsninger vi skal velge, for at FDI skal fortsette å være mest mulig det det skal være, nemlig en internasjonal tannlegeorganisasjon, med vekt på ordet internasjonal – i betydningen ingen land skal kanselleres fra deltakerlisten. Etter min mening skal heller ikke land som i andre sammenhenger er svartelistet utelukkes fra medlemskap i FDI. Vi skal operere ut fra et sosialt ansvarlig, i motsetning til et geopolitisk, ståsted. Her kan det være ulike meninger, og dette er altså min personlige mening. Men dette var en digresjon.
– La oss ta dette med hybridmøter. Utviklingen av et godt fungerende system for hybridmøter vil koste mye penger, selv om vi kan dra nytte av erfaringene og løsningen fra 2021, som jo var et rent digitalt møte i parlamentet. Vi vil måtte finne gode løsninger for å presentere saker, slik at alle får satt seg godt inn i hva de skal ta stilling til når vi kommer til avstemning. Språk, flere versjoner, oversettelser og tolking er viktige stikkord her, ved siden av kompliserte tekniske løsninger. Pengene det koster å utvikle eller videreutvikle et system kan kanskje like gjerne settes i et fond, hvorfra vi kan utbetale reisestøtte til delegater fra de enkeltland som trenger det. Det kan altså være like økonomisk forsvarlig å fortsette med fysiske møter i World Dental Parliament, i tilknytning til FDI-kongressene, og de store utstillingene, der vi har samarbeidsavtaler og økonomiske bindinger med industrien – som en viktig del av det hele. Det er en stor helhet som må ses på når og hvis vi skal gå igjennom dette nå. For det synes jeg vi skal.
– Jeg vil stemme for at det settes ned komiteer til å se på både de demokratiske spørsmålene rundt møteform og stemmegivning og de økonomiske spørsmålene knyttet til fastsettelse av kontingent.
Hovedpoenget for meg er at FDI skal være en mest mulig demokratisk organisasjon, for alle, og på ingen måte et G7 eller et G20 for tannleger. Det skal ikke være en riklandsklubb. Alle skal ha mulighet til å være med. Det er mitt utgangspunkt. Får vi til en god løsning som fungerer for alle, og som gjør at alle kan delta på en god måte er jeg med. Å finne en bedre måte å gjøre det på enn å møtes fysisk og ha åpne diskusjoner kan imidleritd være vanskelig, slik jeg ser det.