Hva skal du lese?

Og hva kan du tilby en som oppsøker stedet du bor eller kommer fra?

Les hva lederen i Aust-Agder Tannlegeforening foreslår av lesestoff i sommer – og hva hun vil vise frem i sine hjemtrakter.

Vi har vært landet rundt flere ganger de siste årene, og fått tips fra sentrale tillitsvalgte i NTF.

I år har vi spurt tillitsvalgte i Aust-Agder om hva de vil anbefale Tidendes lesere å lese, eventuelt lytte til, og om de har noe de har lyst til å vise en turist som kommer til deres hjemsted. Vi fikk svar fra lederen i lokalforeningen.

Cassandra Pham Hanseth, leder i Aust-Agder Tannlegeforening

Lesetips

Jeg liker å bli tatt med i en verden som er så langt unna vår som mulig når jeg leser, så da er sjangerne fantasy eller sci-fi å foretrekke. Da jeg var nyutdannet og alene i en ukjent by i nord, fikk jeg tips av en kollega om trilogien «The Kingkiller Chronicle» av Patrick Rothfuss. Selv om den begynner å bli gammel, står denne serien fortsatt som en av mine absolutte favoritter. Den starter med at Kvothe, en tilsynelatende anonym driver av et et gjestgiveri på landsbygden, redder livet til en skribent fra en demon. Det viser seg at Kvothe er en av verdens mest legendariske menn, som har valgt å leve et rolig liv etter at alle tror han er død. Skribenten har klart å spore ham opp, med håp om å få dokumentert livshistorien hans. Det tar ikke leseren lange tiden å bli engasjert i oppveksten til Kvothe i en omreisende underholdningstropp, til tiden som lærling på et magiuniversitet, til handlingene og opplevelsene som til slutt har gjort ham til den berømte og myteomspunnede mannen han var før han gikk under jorden.

Om du ser bort ifra fantasyelementet, har du likevel en fortelling med intrikate og interessante karaktererutviklinger, hvor forfatteren utforsker temaer som å finne sin egen identitet, at kunnskap er lik makt og om hvor stor påvirkning en med god fortellerstemme kan ha.

Vær herved advart om at dersom du blir hektet på denne historien, så er bok tre per dags dato fortsatt ikke ferdig – syv år etter utgivelsen av bok nummer to. Dersom det blir litt forpliktende med en hel bokserie, har samme forfatter også gitt ut «The Narrow Road Between Desires» (2023). Denne boken er en litt mer kortfattet fortelling som omhandler assistenten til Kvothe.

Turtips

Selv om jeg er en hardbarket Oslo-jente som trives godt i asfaltjungelen, er det en selvfølge å nevne Hove i Arendal. Dette er et populært og vernet (som en del av Raet nasjonalpark) turområde helt sør på Tromøya, Sørlandets største øy. Det finnes flere gode stier og rasteplasser langs sjøkanten. Om det blir for varmt, er det bare å ta en liten dukkert i havet. Spornes er et av disse stedene, med en fin rullesteinsstrand. Men ikke fall for fristelsen til å ta med en eller flere av disse steinene med hjem, da kan det vanke bøter.

Det finnes også en klatrepark for de mer vågale og akrobatiske, med ziplines og tarzanhopp. Og man kan dra på en guidet kajakktur.

Det er mulig å overnatte i campinghytter eller telt på Raet Camping.

Velkommen til Arendal i gamle Aust-Agder !