Spør advokaten

Har ansatte rett til fri på sine religiøse helligdager?

SiljeStokholm Nicolaysen 

Juridisk rådgiver i NTF

Svar:

Kristnes høytider og helligdager er offisielle fridager i Norge. Personer som er tilknyttet en annen tro kan ha behov for fri på andre dager, hvis høytider og helligdager ikke er samtidig med offisielle fridager.

Personer som har andre religiøse høytidsdager enn de offentlige helligdagene, har rett til fri fra arbeid, skolegang, tjenesteplikt og lignende i opptil to selvvalgte dager hvert år i forbindelse med høytider etter sin religion. Det følger av trossamfunnsloven § 18.

Arbeidstakere som ønsker å benytte retten til fri, skal varsle arbeidsgiver senest 14 dager før høytidsdagen. Arbeidsgivere kan kreve at arbeidstakere tar igjen tapt arbeidstid på et annet tidspunkt. Etter drøfting med arbeidstakeren fastsetter arbeidsgiveren når tapt arbeidstid skal tas igjen. Selv om slikt arbeid skulle overstige alminnelig arbeidstid etter arbeidsmiljøloven, regnes det ikke som overtid.

Det er ikke noe krav om at arbeidstakeren må dokumentere at dagen eller dagene er religiøse høytidsdager. Retten til fri på to helligdager korresponderer med en bestemmelse i arbeidsmiljølovens § 10-10 (5) som bestemmer at «arbeidsgiver og arbeidstaker kan slutte skriftlig avtale om arbeid påsøn- og helgedager utenom de tilfeller som er nevnt i denne paragraf, mot tilsvarende fri på andre dager som i henhold til arbeidstakerens religion er helge- eller høytidsdag.»