Hva skal du lese, se og høre?

Og hva kan du tilby en som oppsøker stedet du bor eller kommer fra?

Les hva styret i NTF-Student foreslår av TV-serier, podkast og lesestoff i sommer. Og hva de vil vise deg i sine respektive hjemtrakter.

Vi har vært landet rundt flere ganger de siste årene, og videreformidlet tips fra sentrale tillitsvalgte i NTF.

I år har vi spurt medlemmene av styret i NTF-Student om hva de vil anbefale Tidendes lesere å se, lytte til eller lese, og om de har noe de har lyst til å vise en turist som kommer til deres hjemsted.

Stine Arnesen, leder i NTF Student, Tromsø

Lyttetips

Foto: privat.

De tre siste sommerferiene har jeg jobbet som postbud, da er radioen min beste venn i bilen. Favorittkanalen er NRK P3 og favorittdagen er fredager. Da har jeg hørt på Karakter som ledes av Martin Lepperød, Jonis Josef og Henrik Farley, alle tre komikere i 20-årene. Karakter, nå under navnet Dynga, er et underholdningsprogram og det kan høres live på radio eller som podkast etter sending. Samtalene kan handle om alt mellom himmel og jord. Tema og samtalene er drøye, morsomme og sårbare. Det er letthørt og ikke til å unngå å trekke på smilebåndet når man hører på.

En annen sjanger jeg liker godt er krim, og jeg foretrekker aller helst truecrime. Jeg synes det passer perfekt på lengre reiser, i bil, fly eller tog. Her kan jeg anbefale Truecrimepodden. Truecrimepoddenleses av Pernille Radeid, en behagelig stemme å lytte til. Hun setter deg i skoene til offeret eller i hodet på morderen, andre ganger føler du deg som flua på veggen. Samtidig som det er spennende å høre på, får man også et grøss nedover ryggen. Jeg vil også anbefale Kadaverkvartettensom kan høres i NRK Radio. Kadaver­kvartetten er et kriminalhørespill hvor vi får ta del i veien til løsningen på en mordgåte. Lederrollen er Julia Tinnberg, en kriminalforfaatter, som befinner seg på Dr. Gravangs privatklinikk på grunn av et skadet kne, og her har det skjedd et mystisk mord. Hun klarer ikke å styre unna og må gi etter for nysgjerrigheten for å finne ut hva motivet er og ikke minst, avsløre morderen. (Tips: om du søker på kriminalhørespill på NRK radio finner du enkelt flere lignende hørespill).

Foto: privat.

Turisttips

Jeg er fra Tromsø og deler av familien fra yttersia. Her er det mange fine turmål. For de som liker en grei fjelltur vil jeg anbefale Brosmortinden. Fra toppen har man utsikt ned mot Rekvik og utover mot øyene og holmene utenfor. Kjøreturen fra Tromsø tar litt under en time. Følg skilting mot Kvaløya for så å følge skiltene videre til Tromvik, når du svinger av i krysset før Ersfjorden går veien bare én vei. På turen utover kjører man forbi bygda Grøtfjord, en liten perle. Grøtfjord er kjent for sin flotte strand, på fine sommerdager minner den mest om en strand i syden (Tips: vær tidlig ute, det blir fort fullt!).

Ved veiens ende i Rekvik kan man beundre det gamle skolebygget, hvor mine besteforeldre var elever, og nyte den friske sjølufta. Til de som har vært på tur utover hit før kan jeg meddele en gladnyhet: Det er nå bygget ordentlige toaletter i både Grøtfjord og Tromvik. For de som ikke har mulighet å legge ut på kjøretur til fine ytterisa, så er det kort vei til naturopplevelser fra byen. Jeg må jo da nevne den flotte fjellheisen, hvor man kan beundre en fantastisk utsikt over byen. Selv vil jeg anbefale å gå sherpatrappa opp og kjøre en tur med fjellheisen ned. Tromsø er en fjell- og kystrik by, du skal ikke langt før du finner en sti som leder til en topp, et vann eller en flott utsikt.

Amalie Storaa Jensen, nestleder i NTF Student, Bardu

Serietips

Foto: Ida Amalie Spets.

Ofte kan sommerdagene bli sløve, og man kan fort savne litt spenning i hverdagen. Jeg liker å få pulsen opp og kjenne at det går kaldt nedover ryggen, og velger derfor krimserier om sommeren. En av mine favorittspenningsserier for tiden er Wisting. Serien er basert på bøkene til Jørn Lier Horst. Wisting handler om politietterforskeren William Wisting fra Larvik. Wisting står foran karrierens tøffeste drapsetterforskning. Advarsel: Denne krimserien er så og si umulig å legge fra seg, da man blir hektet fra første stund!

Turisttips

Setermoen er et tettsted i Bardu kommune. Kommunen har 3 985 innbyggere, og er kjent som bygdebyen i Troms. Bardu er den eneste kommunen i Troms som ikke har kystlinje, Bardudalen ligger dermed i ly for sjøluft og har derfor forholdsvis varme somre. Kommunen har flere storslagne fjell, hvor flere topper er is- og snøkledde året rundt!

Istind (1 489 moh) ligger på kommunegrensen mellom Bardu og Målselv kommune, og er for meg og mange andre det store turmålet for sommeren. Fjellet skiller seg ut i landskapet på grunn av sine alpine trekk. Turen starter fra Fjellstadveien i Nedre Bardu. Ta av fra E6 i Elverumskrysset og kjør mot Rundhaugen, for deretter å svinge av mot Fjellstad.

Turen er 5,6 km lang, og man estimerer at det tar omtrent seks timer tur-retur. Turen går fra A-B, og starter med en bratt sti opp gjennom krattskogen. Stien er godt merket med røde merker på både stein og trær langs hele ruten.

Når man kommer over tregrensen blir terrenget slakere, før man går mot den siste stigningen. Terrenget blir gradvis mer steinete desto nærmere man kommer toppen, her er det ekstra viktig å følge turstien slik at man unngår de mest eksponerte områdene. På toppen av tinden er det en spektakulær utsikt over Barduelva og snødekte fjell innover landet.

Kristin Bakstad, styremedlem i NTF Student, Ålesund

Serietips

Foto: privat.

Jeg er altetende når det kommer til seriesjangre, så lenge det er kvalitet. Til sommeren har jeg planer om å friske opp franskkunnskapene mine, og da er ingenting bedre enn å se Le Bureau om igjen. Serien handler om den franske etteretningsagenten Malotru og hans kolleger, og gir et spennende og troverdig innblikk i spionlivet. Le Bureau har alt – relevante politiske problemstillinger, action, rollefigurer man blir glad i, og ikke minst nydelig fransk.

Jeg har også sesong 3 av Succession til gode å se. Denne serien er så fæl, men samtidig så god. Succession handler om familien Roy, eierne av et kjent mediehus, og maktkampene innad i familien. Rollefigurene er ufyselige, kyniske og totalt uten selvinnsikt, og det gir god underholdning. Satire på sitt beste.

Turisttips

Foto: privat.

Jeg er født og oppvokst i Ålesund, og har naturligvis vært litt rundt omkring på Sunnmøre. På en (sjelden) finværsdag kan enhver fjelltopp anbefales, men jeg vil spesielt anbefale en tur opp Storhornet på Godøya utenfor Ålesund. En relativt kort fjelltur som gir nydelig utsikt både over Atlanterhavet og innover mot Sunnmørs­alpane. For viderekomne er Slogen helt fantastisk. En luftig topp på 1 564 moh, med utsikt deretter.

Lars Eikehaugen Fadnes, styremedlem i NTF Student, Bergen

Lesetips

Foto: privat.

For å være helt ærlig, så har det vært svært lite lesing på meg i det siste. Likevel har jeg funnet meg noen favoritter opp gjennom årene, og det er ofte historiske romaner som faller i smak hos meg.

En av de bedre bøkene jeg har lest heter Havets katedral som er skrevet av Ilfonso Falcones. Handlingen i boka finner sted i Barcelonas storhetstid på 1300-tallet under byggingen av katedralen Santa Maria del Mar. Her følger vi hovedpersonen Arnau gjennom fattigdom, krig, religionskonflikter, pest og ikke minst store sosioøkonomiske forskjeller. Dette er en gripende historie, der en får et godt innblikk i viktige historiske begivenheter som har formet Barcelona til byen den er i dag. I senere tid har også boka blitt filmatisert. Den kan en se på blant annet Netflix.

Turisttips

Foto: privat.

Jeg er fra Stord, og har bodd i Bergen i ganske mange år nå. Bergen er jo kanskje Norges finest by når det først er fint vær. Det er også drøssevis med turmuligheter her.

For besøkende vil jeg da anbefale de turene der en får se Bergen i høyden. Fløyen og Ulriken er bergensfjellene som passer for alle. Her kan en velge å ta beina fatt, eller ta Fløybanen eller Ulriksbanen for å komme seg opp.

På toppene har en utsikt over hele byen og byfjorden. For de ekstra spreke kan en gå videre over vidden. Dette er en lengre tur, som går mellom Ulriken og Fløyen. Dette krever litt mer planlegging, men til gjengjeld får en oppleve de to mest populære fjella i Bergen på en og samme tur.

Mange har gjerne allerede opplevd Fløyen og Ulriken. Da kan det være kjekt å se Bergen fra motsatt siden av byen. Løvstakken er da et godt alternativ. Her får du god utsikt over byen og byfjella vest for Bergen, og utsikt mot bydelen Fyllingsdalen og videre helt til Sotra i vest.

Elise Janson, styremedlem i NTF Student, Bærum

Lesetips

Foto: privat.

Jeg er, som sikkert mange andre tannlegestudenter, glad i å lese. Det er man pent nødt til, om man skal komme seg inn på og gjennom studiet.

Det som derimot er deilig med sommeren, er at man kan lese skjønnlitteratur i stedet for faglitteratur!

De siste årene har jeg bestemt meg for å jobbe meg gjennom en del av klassikerne som finnes der ute. Shakespeare, Oscar Wilde, Hemingway, Dostojevskij, Hamsun, Kafka and the list goes on..

Det kan til tider være krevende – men du sitter igjen med utrolig mye. Hvis jeg skal anbefale noe å starte med, ville det vært Hamsun. Han er omdiskutert, men likeså en enormt god forfatter. Victoria er en av mine favorittbøker og handler enkelt sagt om kjærligheten. Om alt det fine og alt det vonde og alt midt imellom. En annen bok jeg ville begynt med er The Picture of Dorian Gray av Oscar Wilde, som også på et vis handler om kjærlighet, men på den mer narsissistiske måten.

Foto: privat.

Turisttips

Når det kommer til turistinformasjon, vil jeg anbefale å bare ta på seg turskoene og ta turen rett ut i Bærumsmarka. En av mine favoritturer er til Åbortjern, for så å sove ute en kveld eller to, i hengekøye eller i telt. Eller som en venninne av meg og jeg gjorde i fjor – sov i varebil med innebygd seng! Det finnes flere måter å komme seg dit på, men jeg anbefaler å starte på Fossum. Her kan du følge blåmerket sti hele veien. Blåstien går på grusvei noen korte strekninger, men stort sett på sti, i vakker norsk skog!

Hvis du ikke er så glad i skog og mark, kan jeg anbefale Henie Onstad Kunstsenter. Det er et kunstmuseeum på Høvikodden i Bærum. Hvis man er heldig med været, finnes det også 30 skulpturer rundt kunstsenteret. Ta med deg en piknikkurv og ta lunsjen på gressplenene, i skogen eller ved vannet!

Andrea Stenseth Markeng, styremedlem i NTF Student, Hamar

Serietips

Foto: privat.

Etter alle eksamene i år, står ikke lesing høyest på lista over ting å gjøre i sommer. Derfor var jeg veldig glad for at vi kunne velge sommerens serietips!

Denne sommeren har jeg flere serier som står for tur, men høyest på lista er Breaking Bad. Ut ifra hva jeg har hørt handler serien om en kjemilærer (Walter) og familiefar med lungekreft. Han begynner, sammen med en tidligere elev, å produsere og selge metamfetamin. Planen er at salget skal betale for kreftbehandlingen og familiens framtidige liv, men ting går ikke helt etter planen ettersom Walters svoger er en ivrig narkotikapoliti-betjent.

Turisttips

Foto: privat.

Har du hørt om Hedmarks, kanskje Norges beste bakte potet? På Helgøya i Ringsaker kan du få den beste sommerfølelsen ved nyte noe godt i glasset med den beste poteten jeg vet om.

Når du først befinner deg på Helgøya burde du også ta turen rundt øya, innom Skafferiet på Hovinsholm og klatreparken. På vei til Hamar kan du også kjøre innom og titte på det berømte Mjøstårnet, verdens høyeste trehus og samtidig få med deg Norges dyreste stupetårn når du ankommer Hamar!

I Hamar har vi en cablepark og en trampolinepark som må testes ut i sommer. Dersom du er fysen på noe godt kan det være lurt å reise rundt til gårdene med gårdsutsalg rundt om i Hamar og Stange vestbygd. På Gåsbu har vi også en fin tursti med gapahuk og husker som er helt perfekt for barnefamilier.