Snakk om etikk

Hva er tannlegens oppgaver?

Silje StokholmNicolaysen 

Juridisk rådgiver i NTF

Det har nylig vært skrevet om at pasienter kan sjekke seg for benskjørhet hos tannlegen. I den forbindelse ønsker etikkrådet å formidle noen synspunkter om denne type tester.

Pasientbehandling reguleres i § 8 i NTFs etiske regler. Det følger av bestemmelsen at tannlegen skal utføre sitt arbeid i samsvar med de krav til faglig forsvarlighet og omsorgsfull hjelp som kan forventes ut fra tannlegens kvalifikasjoner, arbeidets karakter og situasjonen for øvrig. Overflødig eller unødig kostbar behandling må ikke finne sted.

Krever undersøkelser eller behandling kunnskap eller metoder som tannlegen ikke innehar eller behersker, skal det sørges for at pasienten henvises til andre med større kompetanse på angjeldende felt. Gjør tannlegen funn som kan ha betydning for pasientens generelle helse, skal tannlegen informere pasienten om dette og anmode pasienten om å bringe dette videre til sin fastlege.

Undersøkelser som ikke faller innenfor odontologien, kan vurderes å være overflødige etter bestemmelsen. Gjøres det funn ved ordinær undersøkelse som bør følges opp, skal pasienten henvises eller anmodes om å ta opp saken med fastlegen.

I denne sammenheng er det også naturlig å vise til gjør kloke valg-kampanjen. Kampanjen har “mer er ikke alltid bedre” som tema, og er et samarbeid mellom Tannlegeforeningen, Legeforeningen og en rekke andre profesjonsforeninger i tillegg til Norsk Pasientforening. Målet er å redusere overutredning, overdiagnostikk og overbehandling (medisinsk overaktivitet). Det vil vi få til gjennom dialog med hverandre og pasientene. Mer informasjon om kampanjen og samarbeidspartnere finner du på www.klokevalg.org

Kampanjen har to hovedmålgrupper – behandlere og pasienter – og skal oppfordre til samtale slik at man sammen kan finne helsetjenester som:

  • det er god evidens for

  • ikke påfører skade

  • virkelig er nødvendig

Det er utarbeidet syv råd for tannleger i klinisk praksis. Et av dem er å unngå å rekvirere prøver eller henvise for undersøkelser hvor svaret ikke vil ha konsekvens for diagnose eller videre odontologisk behandlingsforløp.

Mange prøver og tester har falske positive resultater som kan føre til bekymringer, videre utredning og i verste fall overbehandling. Måling av blodsukker, blodtrykk, bentetthet og andre tester som ikke direkte vil påvirke det odontologiske behandlingsforløpet, bør ikke utføres.