Aktuell informasjon fra NTFs fagkomité for anbefalt bruk av antibiotika i odontologisk praksis

KirstenAhlsen 

Fagsjef i NTF

Tekst

Bakgrunn

Helse- og omsorgsdepartementets Handlingsplan mot antibiotikaresistens (2015–2020) definerer fem mål for antibiotikabruken i Norge, inkludert en reduksjon av antibiotikabruken i befolkningen med 30 prosent innen utløpet av 2020.

Tannleger i Norge foreskriver ca. 5 % av det totale forbruket av antibiotika. Selv om dette tallet er lavere enn det som rapporteres fra en del andre land, er det viktig at handlingsplanen mot antibiotikaresistens også følges opp i tannhelsetjenesten.

Som et ledd i oppfølgingen av handlingsplanen opprettet NTF i 2016 en fagkomité for riktig antibiotikabruk i tannhelsetjenesten. I 2018 ble det også utarbeidet nye anbefalinger for smittevern i klinisk odontologisk praksis. I 2018 ble det også utnevnt nye medlemmer og laget et revidert mandat for fagkomiteen. Se sammensetning og mandat i faktabokser.

Nylig aktivitet i fagkomiteen

Fagkomiteen har nylig hatt et møte og så der behov for å oppdatere mandatet ved å inkludere smittevern, siden det henger nært sammen med arbeidet som gjøres for å redusere bruken av antibiotika. De kommer til å spille inn forslag til endringer i mandatet til NTFs hovedstyre som er de som vedtar mandatet. Målgruppen for arbeidet er i hovedsak tannleger, men ved å inkludere smittevern i mandatet omfattes hele tannhelseteamet.

Når det gjelder befolkningsrettet arbeid inneholder kampanjen «Gjør kloke valg» to råd om antibiotikabruk, og det skal nå settes i gang en ny runde i kampanjen som skal ha befolkningen som målgruppe.

NORM- rapporten (nasjonalt helseregister – NORM er et landsomfattende overvåkingssystem av resistens hos mikrober fra mennesker) gir blant annet oversikt over bruk av antibiotika. Det siste året har det ikke fremkommet tall på tannlegers foreskrivning. De siste tallene tyder på at status på forskrivninger er under 2008 nivå, og det har vært en nedgang i foreskrivning i perioden 2014–2017.

Det er fortsatt svært få tannleger som har tilgang til e-resept og dette vanskeliggjør arbeidet med å få oversikt over hva som forskrives av tannleger.

Det arbeides også med nye retningslinjer om bruk av antibiotika i Helsedirektoratet. Spesialisthelsetjenestens retningslinjer blir ferdigstilt våren 2020, mens primærhelsetjenestens retningslinjer er forsinket. De eksisterende retningslinjene er fortsatt gjeldende, og de reviderte retningslinjene skal komme på høring i løpet av 2020. Den odontologiske faggruppen i revisjonsarbeidet, bestående av Morten Enersen og Bodil Lund, har utarbeidet og ferdigstilt retningslinjene for odontologi. NTF ønsker at disse gjøres tilgjengelige for NTFs medlemmer på nettsidene i påvente av at de nye digitale retningslinjene publiseres fra Helsedirektoratet.

I forbindelse med arbeidet rundt forskrivning av antibiotika er det behov for å kartlegge hva som ligger til grunn for tannlegers praksis om å forskrive antibiotika og de vurderinger som gjøres ved valg av behandling, og det tas sikte på å gjennomføre en spørreundersøkelse blant NTFs medlemmer. Dette ble sist gjort i 2015.

Mer informasjon

«Statusrapport fra styringsgruppen 2018 – Handlingsplan mot antibiotikaresistens i helsetjenesten 2016–2020» finner du som nedlastbar pdf på www.helsedirektoratet.no

FAKTABOKS

Fagkomiteen består per mars 2020 av følgende medlemmer:

  • Harry-Sam Selikowitz – NTF (leder)

  • Bodil Lund – UiB

  • Morten Enersen – UiO

  • Thomas Brox – TkNN

  • Svein Høegh Henrichsen – Helsedirektoratet

  • Kirsten Ahlsen – NTFs fagsjef (sekretær)

Mandat (vedtatt av NTFs hovedstyre mars 2019)

  1. Komiteen skal arbeide for bekjentgjøring og implementering av eksisterende retningslinjer for antibiotikabruk i odontologisk praksis.

  2. Komiteen skal arbeide for mindre bruk av bredspektret antibiotika og reduksjon av volum i generell antibiotikabruk i tråd med handlingsplanen.

  3. Komiteen skal løpende vurdere om de nasjonale retningslinjene er i tråd med nordiske og internasjonale retningslinjer og om de er formålstjenlige for odontologisk klinisk praksis. Komiteen kan gi innspill til retningslinjekomiteen om enkeltmomenter i retningslinjene.