Intervju med Hannu Larsen – leder Norsk forening for oral protetikk (NFOP)

TonjeCamacho 

Informasjonsrådgiver i NTF

Tekst og foto

Intervjuet ble gjennomført i februar 2020 (pre-korona)

Hva har vært de viktigste oppgavene for spesialistforeningen den siste tiden?

De viktigste oppgavene har vært å planlegge og organisere nye kurs. Foruten NFOP sine egne kurs og årsmøter, skal det jobbes med SSPD møtet i som er det skandinaviske fellesmøtet som denne gang holdes i Oslo. Ellers arbeides det hardt i kulissene med TSF fellesseminaret som går på nyåret 2021. NFOP har denne gang overtatt stafettpinnen og det har blitt jobbet med beliggenhet og forelesere. Med smerte som hovedtema er det mye å ta tak i. Det skal også diskuteres fremtiden for spesialistutdanningen. TSF styret bestående av representanter fra alle spesialistforeningene gjør en veldig god jobb her. Videre har vi deltatt på møter i regi av NTF der lederne i lokal og spesialistforeningene får anledning til å uttale seg om fagpolitiske spørsmål.

Hva har vært de største utfordringene?

Det kan noen ganger være utfordrende å finne spennende tema og kurssteder. For å imøtekomme medlemmenes ønsker om kurs i utlandet og for å kvalitetssikre gode forelesere har vi økt medlemskontingenten noe. Det har gitt oss større handlerom. Vi tenker samtidig økonomisk og har i hovedsak hatt møter via Skype. De fleste fysiske møter har vært i forbindelse med årsmøter og lignende. NFOP styret vi har i dag fungerer veldig bra, så de store utfordringene har vi egentlig ikke. Vi har et godt sammensatt styre med representanter fra fakultetene i Oslo og Bergen pluss styremedlemmer fra Troms, Agder og Rogaland. Kontaktnettverket er bra og styremedlemmene er veldig engasjerte.

Hva har vært høydepunktene?

Vi har hatt god respons på kursene våre i både innland og utland. Vi har utenlandsmøter annet hvert år og forrige møte i Riga fungerte veldig godt både faglig og sosialt. Må også nevne det vellykkede fellesmøtet med Norsk kjeveortopedisk forening. De siste årene har trappeløp vært en tradisjon i NFOP. NKF tok utfordringen og stilte med flere representanter på trappeløpet. Totalt 19 stykker på deltagerstreken løp opp 21 etasjer og avsluttet med samling i Skybaren etterpå.

Hvordan jobber foreningen med nye medlemmer og nye tillitsvalgte?

Vi prøver å holde god kontinuitet i foreningen med å ha en viss overlapp i styret. Spesialistkandidater får rabatterte kursavgifter og vi prøver å få dem tidlig inn for å presentere deres spesialistoppgaver på møtene. Dette gir kandidatene god trening og gir medlemmene verdifull innsikt i hva som forgår på fakultetene og spesialistutdanningen. Forhåpentligvis vil de fortsette som medlemmer i foreningen.

Hvordan ser du på dagens situasjon for spesialistforeningens medlemmer, og hvorfor er det viktig å være medlem av spesialistforeningen?

Som i alle interesseforeninger vil et medlemskap være av stor kollegial og sosial betydning. Her får man kalibrert seg og hatt de gode samtalene. Som medlem har man også mulighet for å være med å påvirke. Styret vil gjerne ha tilbakemeldinger fra medlemmene og lytter i forhold til ønsker og ytringer.

Hvordan oppleves det å være leder i foreningen?

Å være leder i NFOP oppleves som tidvis travelt, men stimulerende. Må presisere at det er en takknemlig situasjon når resten av styret fungerer så godt som det gjør. Alle har sine funksjoner og gjør dem med entusiasme.

Hva kommer til å skje de neste 6 – 12 mnd?

Nå skal detaljene på plass for årsmøtet i Barcelona før det utsendes invitasjon.

Samtidig er det en jobb å gjøre i arbeidsgruppen opprettet av Helsedirektoratet der vi skal arbeide med en skisse for ny spesialistutdanning. Her skal det defineres læringsmål og læringsaktiviteter og videre tilrettelegges for veiledning og kompetansevurdering i hele utdanningsløpet. Et ganske omfattende men spennende arbeid.

Noe annet dere har på hjertet?

Benytter gjerne anledningen å takke Harald Gjengedal og Jana Ingebrigtsen for innsatsen i foreningen.

FAKTABOKS

Norsk forening for oral protetikk (NFOP)

85 aktive medlemmer hvorav 53 kvinner og 32 menn, 59 i privat sektor og 26 i offentlig

9 spesialistkandidater

2 pensjonistmedlemmer