Stopptober med ny chatbot:

Ny metode for røykeslutt

Helsedirektoratets nye chatbot skal gi umiddelbar støtte og motivasjon når røyksuget kommer. Bot'en hjelper de som vil slutte med røyk eller snus gjennom de 28 første dagene, skriver Helsedirektoratet i sitt nyhetsbrev 27. september 2018.

I oktober 2018 lanserer Helsedirektoratet Stopptober, en hel måned hvor alle oppfordres til å slutte å røyke eller snuse.

- Det kan være enklere å slutte hvis du føler at du tar del i noe større enn deg selv. Vi vil inspirere til å slutte i fellesskap, og oppfordrer alle til å støtte dem som forsøker å slutte, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

Dersom man kommer gjennom de 28 første dagene uten røyk, har man fem ganger så stor sjanse for å lykkes i å slutte for godt.

Umiddelbar respons

Han håper den nye chatbot'en vil hjelpe mange gjennom de viktige første ukene.

- Slutta-bot'en kan gi umiddelbar støtte og praktiske tips når man trenger det som mest. Daglige oppmuntringer vil forhåpentligvis også motivere brukerne, sier Guldvog.

En av funksjonene i Slutta-bot'en på Facebook Messenger er at man når som helst kan skrive inn SOS og få praktiske råd hvis man har røykesug og kanskje har lyst å gi opp hele sluttingen.

Hva er en chatbot?

Ordet chatbot er satt sammen av to ord. «Chat» som betyr nettprat og «bot» som i robot. I denne sammenhengen er robot kunstig intelligens. En chatbot er enkelt forklart et dataprogram som mennesker kan ha dialog med, skriftlig eller muntlig. Det er en slags nettpratrobot. Slutta-chatbot'en «bor» på Facebook Messenger.

I Norge bruker nesten halvparten av befolkningen over 16 år Messenger daglig, og det finnes hundretusenvis av chatbots i Facebook Messenger. Mange norske bedrifter bruker chatbots til å svare på enkle spørsmål og bestillinger fra kunder.