Svar til Harald Gjengedals siste kommentar til kasuistikken:

«Kan okklusal overbelastning føre til tap av osseointegrasjon etter vellykket implantatinnsetting?»

Takk til Harald Gjengedal for hans nye kommentar til vår kasuistikk i Tidende nr.11, 2017. Gjengedals første kommentar, med svar, var publisert i Tidende nr. 2, 2018.

Det kan av og til være nødvendig å skråstille implantater for å unngå viktige anatomiske strukturer som sinus maxillaris og foramen mentale, samt når manglende benvolum hindrer en optimal aksial fiksturinnsetting. Det er korrekt, som Gjengedal hevder, at slike konstruksjoner har vist god stabilitet over lang tid (1). Dette kan skyldes at skråstilte implantater som regel splintes sammen med aksialt plasserte fiksturer i full-kjeve restaureringer og derved fordeles tyggetrykket jevnt i hele konstruksjonen. Det er også viktig å kontrollere andre faktorer som kan gi en uheldig lateral belastning på fiksturene. Dette kan være bruk av vinklet distanse for optimal fiksturorientering, at man unngår mesiale eller distale ekstensjoner og store okklusale areal, samt reduserer cuspevinkelen (2).

Vi er enige med Gjengedal i at det er behov for mer prospektive studier for å kartlegge eventuell sammenheng mellom overbelastning og bentap rundt et osseointegrert implantat. Det er vanskelig å utføre slike studier på humant materiale av etiske hensyn. I denne sammenheng vil kasuistikker kunne gi nyttige bidrag til å forstå mer av det komplekse årsaksbildet til tap av osseointegrasjon.

Det synes som om førsteamanuensis Harald Gjengedal og forfatterne er enige om de fleste elementer i denne kasuistikken. Vi vil takke for flotte konstruktive kommentarer og anser med dette svaret debatten for avsluttet.

EivindStrøm 

eivstrom@hotmail.com

KnutN. Leknes 

Knut.Leknes@uib.no

Referanser

  1. Chrcanovic BR, Albrektsson T, Wennerberg A. Review. Reasons for failures of oral implants. J Oral Rehab. 2014; 41: 443 - 76.

  2. Weinberg LA. Reduction of Implant Loading with Therapeutic Biomechanics. Implant Dent. 1998; 7: 277 - 85.