Furkasjoner - fortvilelse eller fornøyelse?

F18-10-150.eps

Fra tannlege Ingvild Marie Ulviks foredrag om furkasjoner.

Furkasjoner er vanskelige å finne og vanskelige å behandle, sa tannlege Ingvild Marie Ulvik, videreutdanningskandidat i periodonti ved Universitetet i Bergen. Underdiagnostisering er ikke uvanlig.

Hos periodontittpasienter har opptil 90 prosent av overkjevemolarer distale furkasjoner, og 35 prosent av underkjevemolarene har også furkasjoner.

Studier har vist at risikoen for tanntap er doblet på en tann med furkasjon. Diagnostisering gjøres med periapikale røntgenbilder, bitewing-bilder og furkasjonsonde. Behandlingen har som mål å fjerne plakk og tannsten fra eksponerte flater, etablere en anatomi som skaper forhold for plakkontroll og hindre videre festetap.

F18-10-156.eps

Tannlege Ingvild Marie Ulvik i samtale med tilhører etter foredraget.

Den etterfølgende vedlikeholdsfasen er vel så viktig som behandlingen. Grad 1 furkasjon kan behandles med depurasjon og furkasjonsplastikk. Ved grad 2 og 3 er behandlingsalternativene flere: Som regenerering, tunnelering, rotreseksjon, hemiseksjon, rotseparering og ekstraksjon.

Hos periodontittpasienter er suksessraten for operativ behandling av grad 2 og 3 furkasjoner den samme som ved ett-tanns implantat. Det viser at det er verd å satse på tennene, sa Ulvik til slutt.

Jon E.Dahl 

Tekst og foto