Ikke så overvektige?

F17-03-023.eps

Foto: yay images.

Utbredelsen av overvekt og fedme er ikke like stor som noen medier tidvis påstår. Samtidig kan sikkert menn og eldre være litt flinkere til å holde nyttårsforsettene sine enn kvinner og yngre, melder Statisktisk sentralbyrå (SSB).

SSB har tatt for seg ett av de mest brukte målene for overvekt og fedme, BMI (eller KMI, kroppsmasseindeks) slik dette er kartlagt gjennom Levekårsundersøkelsen om helse, omsorg og sosial kontakt.

Oversikten viser at de fleste av oss er normalvektige. Tre av ti nordmenn er enten overvektige eller har fedme, mens fem av ti er normalvektige. I følge Eurostat har Norge flere normalvektige og færre med fedme enn det europeiske gjennomsnittet. Tallene viser videre at det er en høyere andel overvektige blant menn enn blant kvinner. For fedme er det ikke like store kjønnsforskjeller.

Yngre personer har lavest forekomst av overvekt og fedme, og det er også her andelen undervektige er høyest. Nesten syv av ti nordmenn i alderen 16 - 24 år er normalvektige, mens færre enn en av ti har fedme eller er overvektig. Seks prosent i denne aldersgruppen er undervektige.