Svar til Gunhild Vesterhus Strand:

«Folkeopplysning eller folkeforvirring?»

Gunhild Strand har reagert på den lille videosnutten som VGTV laget om tannpuss med Trond-Viggo Torgersen hvor jeg kom med kommentarer. Sakens forhistorie er at journalisten tok kontakt og ville lage en sak om tannpuss med Trond-Viggo og Flode. Jeg så dette som en fin mulighet til å få positiv drahjelp fra NTFs æresmedlem til å rette oppmerksomhet mot viktigheten av tannpuss, nok en gang.

Å arbeide med mediene er alltid en utfordring. Deres agenda og vinkling er det de selv som styrer, og i dette tilfellet valgte journalisten altså å fokusere på at «alle trolig har pusset feil hele livet». Det var ikke mitt valg, det får journalisten stå for, men likevel mente jeg - og mener fortsatt - at hovedbudskapet i saken var godt.

Så er det selvsagt slik, som Strand også påpeker, at det stadig pågår diskusjoner om hva som er riktig; skal man pusse før eller etter frokost? Jeg har diskutert dette med flere kolleger, og det er ulike meninger på feltet - tydeligvis også ved de odontologiske lærestedene. For noen har lært det ene, noen det andre. Uansett er vel det viktigste budskapet at man må pusse tennene både om morgenen og om kvelden?

I innslaget peker jeg på at det er ekstra viktig å pusse før frokost hvis man drikker juice til frokosten, fordi det da er fare for erosjonsskader. I Helsedirektoratets nye, nasjonale faglige retningslinje for tannhelsetjenester til barn og unge 0 - 20 år står det under «Råd for å forebygge og minimalisere erosjoner (syreskader)» at man ved syrlig måltid eller syrlig drikke skal pusse tennene først, ikke etterpå, fordi syre løser opp emaljen og tannpuss etterpå gir større syreskader (s. 18). Retningslinjen er fortsatt på høring, men jeg forutsetter at rådene er basert på oppdaterte og vitenskapelig dokumenterte fakta.

Når det gjelder de eldre så har Strand et godt poeng. Det kan også være andre tilfeller hvor det er viktig at tannpussen skjer etter måltidet. Heldigvis går de aller fleste regelmessig til tannlege, noe som innebærer at tannlegene kan individualisere informasjon og anbefalinger også på dette området - slik vi alt gjør når det gjelder fluor, renhold, kosthold og besøksfrekvens. Det som gjelder for de mange, behøver ikke være riktig for alle.

En filmsnutt i VGTV egner seg ikke for individualiserte råd. Innslaget var da heller ikke et akademisk utspill, men ga en mulighet til å fokusere på viktigheten av tannpuss. Media vil alltid ha vinklinger vi ikke er enige i, og som vi ikke kan innestå helt for. Jeg håper at dette innslaget med Trond-Viggo og Flode har gitt positiv oppmerksomhet til budskapet om at tannpuss er viktig - to ganger om dagen. Jeg tror faktisk det! Så får vi heller ta de faglige, akademiske debattene i andre fora som egner seg bedre for formålet.

CamillaHansen Steinum 

President NTF