Odontologisk fakultet i Oslo:

Viser frem sin grenseløse forskning

I løpet av en uke i september presenterer Det odontologiske fakultet (OD) noe av sin forskning på to arenaer i Oslo. Både barn og voksne skal få lære om alt fra aldersvurderinger av asylsøkere og antibiotikaresistens, til høyteknologisk tannlegeutstyr.

F16-07-006.eps

3D-skanner Forskningstorget. Foto: Håkon Størmer, OD/UiO.

Begivenhetene er del av Forskningsdagene, en landsomfattende festival der forskningsinstitusjoner av alle slag får vise seg frem for allmennheten. Hvert år er det et nytt overordnet tema som er stikkord for det samlede programmet. I fjor var det «mat» som skulle under lupen; i år er det «grenser».

Litteraturhuset 28. september

I Litteraturhuset rigges det til et faglig-sosialt opplegg med tittelen: «Skjebnesvangre reiser - ingen vei tilbake?». Her kan du få et innblikk i krysning av grenser i forskjellige betydninger; men begge med konsekvenser som kan være svært alvorlige for enkeltmennesker. Førsteamanuensis og rettsodontolog ved Institutt for klinisk odontologi, Sigrid Kvaal, forteller om arbeidet hun leder med aldersvurderinger av enslige mindreårige asylsøkere. Her lærer du mer om hvordan de faktisk går frem i vurderingene sine og om forskningsgrunnlaget som ligger bak. Andre del av programmet denne kvelden, handler om antibiotikaresistens som gjennom bakterier på vandring utvikler seg til et stadig mer verdensomspennende og alvorlig problem. Professorene Fernanda Petersen og Anne Aamdal Scheie fra Institutt for oral biologi kommer for å besvare spørsmål som: Hvordan spres denne trusselen mot den globale folkehelsen? Hva er konsekvensene? Og har vi noen som helst mulighet til å stanse utviklingen før det er for sent?

F16-07-007.eps

Anne Aamdal Scheie. Foto: Per Gran, OD/UiO.

F16-07-008.eps

Fernanda Petersen. Foto: Per Gran, OD/UiO.

Forskningstorget 23. og 24. september

For de litt yngre, kommer OD også i år til å ha et kunnskapsberikende tilbud. På Universitetsplassen skal fakultetet stille med bod under det populære Forskningstorget 23. og 24. september. Temaet er: «Fra tidkrevende håndverk til teknisk ekspressproduksjon». Her får store og små demonstrert grensesprengende teknologi eksemplifisert gjennom CAD-CAM. Barna kan i tillegg få utfordret sine evner i utforming av kroner og tenner, og ikke minst delta i en liten kunnskapsquiz - med premier. En gruppe av ODs forskere, med Phd-kandidat Bjørn Einar Dahl i spissen, er tilstede og bidrar med å tegne og forklare for de besøkende.

Begge arrangementer er gratis og åpne for alle.

F16-07-009.eps

Sigrid Kvaal. Foto: Fredrik Pedersen, OD/UiO.

F16-07-035.eps

Bjørn Einar Dahl. Foto: Jan Unneberg, OD/UiO.

Arrangementet på Litteraturhuset finner sted i Amalie Skram, onsdag 28. september kl.18-20: http://litteraturhuset.no/.

Forskningstorget avholdes på Universitetsplassen fredag 23.-lørdag 24. september: http://forskningstorget.net/.

Hilde Zwaig Kolstad