Valgåret 2015 - viktig både for Norge og NTF

F12-03-034.eps

Det er allerede februar i valgåret 2015.

I september er det valg til kommunestyrer og fylkesting. Igjen skal vi få mulighet til å være med på å avgjøre hvem som skal styre i kommunene og fylkene våre fremover. Før vi kommer så langt, er det stor sannsynlighet for at hovedlinjene i en ny kommune- og regionreform er trukket opp. Dette er en sak som nok vil få konsekvenser også for tannhelsetjenesten. Det er Stortinget som skal ta endelig stilling til hvordan den fremtidige kommunestrukturen skal utformes, men det er hevet over enhver tvil at denne saken kommer til å prege den politiske debatten og valget i år. NTF vil derfor benytte de muligheter som finnes til å påvirke den løpende prosessen frem mot høstens valg.

NTFs representantskap skal avholdes i november 2015. Delegatene som møter der, skal velge dem som skal lede foreningen videre de neste to årene. Det er et viktig valg for alle NTFs medlemmer. For vi er inne i en spennende tid. Samfunnet er i endring, og vi har mange utfordringer å gripe tak i. Det er nettopp i slike tider at det er behov for sterke interesseorganisasjoner. Det politiske arbeidet er derfor viktigere enn noen gang. Målet er at NTF skal markere seg som en viktig premissleverandør og en stemme som blir lyttet til. Vi må forberede oss på at det kommer endringer på vårt felt, og vi må ha evne til å omstille oss når samfunnet rundt oss krever det. Min ambisjon er at NTF fortsatt skal være en aktiv og slagkraftig forening. Vi skal kjempe for tannlegenes viktige plass i helse-Norge og sikre at de positive elementene i den norske tannhelsemodellen blir ivaretatt.

På høstens møte skal det blant annet vedtas viktige dokumenter som ny strategisk plan og nytt arbeidsprogram. Strategiplanen trekker opp de lange linjene i arbeidet vårt. Arbeidsprogrammet er mer kortsiktig og setter konkrete mål for arbeidet i den neste to-årsperioden. Både hovedstyret og resten av organisasjonen bruker disse styringsdokumentene aktivt. På januarmøtet nedsatte hovedstyret en arbeidsgruppe som skal lage utkast til disse dokumentene. Denne gruppen tar gjerne imot forslag, og dere medlemmer har nå en gyllen mulighet til å påvirke arbeidet. Bruk medlemsforumet på nettstedet og kom med innspill på strategier eller konkrete punkter dere mener at NTF skal arbeide med i neste periode.

Jeg har registrert at enkelte mener at NTF som organisasjon har en demokratisk utfordring. Det er jeg uenig i. I NTF er det medlemmene som velger hvem som skal lede organisasjonen. Dette valget gjøres på representantskapsmøtet. Dere bestemmer selv hvem fra lokalforeningen som skal representere dere på dette møtet. Dette sikrer at det er kort vei fra det enkelte medlem og inn i representantskapet. På møtet vedtas vedtekter, strategier, arbeidsprogram, policydokumenter og andre retningslinjer som de sentrale tillitsvalgte skal styre etter.

I de to årene mellom representantskapene styres foreningen av de sentrale tillitsvalgte som medlemmene har valgt. Sekretariatet er det utførende organet og arbeider på instruks fra, og i nært samarbeid med, NTFs tillitsvalgte. Jeg mener at dette er klokt, og at lengre tid mellom hvert representantskap har gjort NTF til en mer effektiv og slagkraftig forening. Det har gitt oss mulighet til å arbeide på et helt annen måte med de viktige sakene.

Medlemmene velger også lokalforeningenes styrer. Disse har flere kontaktpunkter mot de sentrale tillitsvalgte, blant annet Forum for tillitsvalgte, Næringspolitisk forum, Tariffkonferansen og Lønnspolitisk forum. De årene det ikke er representantskap, avholdes Ledermøtet. Vi møtes også på landsmøtene. Disse møtene er diskusjonsfora og politiske verksteder som gir medlemmenes representanter mulighet til å påvirke og justere det sentrale arbeidet. De som er valgt til sentrale verv, har dermed god oversikt over hva som rører seg i medlemsmassen.

Så er det selvfølgelig opp til hver enkelt å mene noe om den styringsmodellen vi har i NTF i dag. Andre Akademikerforeninger styres etter noe ulike modeller. Punkt 23 i gjeldende arbeidsprogram slår fast at NTFs struktur skal opp til vurdering: «Utarbeide en plan for fremtidig revisjon av foreningens møtestruktur og vedtekter.» Dette jobber vi nå med. Men inntil videre styres NTF på den måten medlemmene har bestemt gjennom tidligere representantskapsvedtak.

I dagens digitale verden er terskelen for kommunikasjon lav. NTF kommuniserer nå ved hjelp av nettstedet, nyhetsbrev, medlemsforum, tannblogg og sosiale medier. Alt dette muliggjør god informasjonsutveksling. Dessuten har vi Tidende som skriver fra de fleste viktige møter i NTFs regi, og som gjerne slipper medlemmene til med debattinnlegg.

Så kom igjen - vi i hovedstyret er åpne for kritikk, innspill, gode ideer og konkrete forslag. Vårt mål er hele tiden å gjøre NTF bedre og sterkere - til beste for medlemmene. Velkommen til debatt!

Camilla HansenSteinum