Grete Jansen er død

F15-11-094.eps

Grete Jansen, med mer enn 40 års fartstid som ansatt i NTFs sekretariat, er gått bort og ble bisatt i en fullsatt Klemetsrud kirke på sin 75-årsdag 11. november.

Hun begynte som såkalt yngstedame i 1963 da hun var 22 år, den gang sekretariatet holdt til i en gammel herskapsleilighet i Inkognitogaten og besto av generalsekretær, sekretær, regnskapsdamen Svanhild Bjerke som fungerte som sekretariatets «mor», arkivdame og to skrivedamer - og Grete. Damene hadde grønne forklær som uniform mens mennene fikk kle seg som de selv ønsket. Yngstedamens oppgaver var å komme først på jobb for å hente koks i kjelleren og fyre opp i ovnene. Dessuten skulle hun hente post, lage lunsj og ta oppvaskene. Men hun fikk også delta i arbeid knyttet til medlemskartoteket. Spritduplikator og stensilmaskin var også arbeidsredskap, blant annet når innkalling til hovedstyremøtene skulle sendes ut.

Etter hvert ble også NTFs sekretariat modernisert, og da Grete Jansen og resten av sekretariatet flyttet inn i Tannlegenes Hus i Kronprinsens gate i 1971, var den digitale revolusjon i gang. Medlemsregisteret var nå «på data», det vil si at det lå på en server i Bergen som Norsk Kollektiv Pensjonskasse disponerte. «Damene» satt i kontorlandskap mens generalsekretær, sekretær, advokat og arkivdamen hadde sine egne rom. Da Svanhild Bjerke sluttet, overtok Grete hennes rolle, og ble med sin hjelpsomhet nyansattes rådgiver og hjelper. I 1993 da sekretariatet flyttet til egen kontorvilla i Frederik Stangs gate 20 på Frogner, fikk alle de 17 ansatte i sekretariatet og de tre i Tidendes redaksjon hvert sitt kontor - og hver sin PC.

I forbindelse med foreningens 100-årsjubileum i 1984 ble Grete Jansen belønnet med NTFs hederstegn i sølv, og da hun ble pensjonert i 2003 fikk hun medalje fra Det Kongelige Selskap for Norges Vel for lang og tro tjeneste. Da kunne vi lese følgende i Tidende: «Grete Jansen er godt kjent blant NTFs medlemmer og kjenner selv liv og levnet til så godt som hvert eneste medlem etter å ha arbeidet med medlemsservice, kontingent og ansvarsforsikring i en lang årrekke.» Ingen tvil om at hun holdt styr på medlemmene og alltid var serviceinnstilt og vennlig når hun til stadighet fikk den ene telefonen etter den andre om kontingentfritak, adresseendringer, påmelding til landsmøter og kurser.

Reidun Stenvik
Eivind Karlsen