Hva skal du lese?

Og hva kan du tilby en turist?

Etter å ha vært landet rundt de siste fire årene, og fått både litteraturpreferanser og turistinformasjon fra lederne i NTFs lokalforeninger har vi i år henvendt oss til medlemmene av NTFs hovedstyre, som også kommer fra ulike kanter av landet. Her deler de både hva de vil anbefale å lese i sommer, og det de har lyst til å vise en turist som kommer til deres hjemsted.

Camilla Hansen Steinum, president i NTF, Østfold Tannlegeforening.

F14-06-055.eps

Lesetips

Jeg er veldig glad i å lese bøker, men jeg må innrømme at det blir alt for lite tid til å lese. På hverdagene går det mest i saksdokumenter og andre jobbrelaterte ting. Ferietid er derimot lesetid, gjerne i sola på terrassen eller ved et basseng i varmere strøk.

En av mine favorittbøker er Shantaram, skrevet av Gregory David Roberts. Han skriver så du lukter og føler India! Det er en bok som er ulik alt annet jeg noen gang har lest, du burde prøve!

Jeg er veldig glad i krim, og har nettopp lest Sønnen av Jo Nesbø. Bøkene om Harry Hole er fantastiske, og jeg ble positivt overrasket over Sønnen. Jo Nesbø skriver som vanlig strålende og så spennende at jeg faktisk ikke savnet Harry Hole en eneste gang. Anbefales.

Ellers er jeg glad i Robert Wilson som også skriver krim. Bøkene hans er spennende men også proppfulle av historie, og han skriver svært levende fra Portugal, hvor han nå bor. Jeg anbefaler absolutt Et lite drap i Lisboa eller en av de andre bøkene hans.

Til slutt vil jeg tipse om en forfatter fra Fredrikstad, Jan Erik Fjell. Han har gitt ut tre krimbøker som har fått gode kritikker; Tysteren, Skyggerom og Hevneren. Skal du besøke Fredrikstad i sommer kan det være verdt å få med seg litt lokal spenningslitteratur.

Reisetips

Fredrikstad er en flott sommerby. Det er et yrende liv på bryggepromenaden hele sommeren, og skal du spise godt anbefaler jeg Slippen som ligger rett over gangbroa på brygga.

Gamlebyen er en perle, og regnes som Nordens best bevarte festningsby. På tross av mye historie er den en levende by full av butikker og serveringssteder. Siste helgen i juli hvert år er hele Gamlebyen arena for Månefestivalen , en stor musikk- og kulturfestival, med mange kjente artister. Under festivalen blir torget i Gamlebyen fylt av en livlig og sydende festivalstemning med markedsboder, økologisk mat og en egen torgscene med forskjellig underholdning. Aktivitetene på torget er en del av festivalens gratis tilbud og er dermed tilgjengelig for alle besøkende.

Er du glad i musikk kan du også ta turen til Hvaler Gjestgiveri på Skjærhalden. Der får du god mat og drikke, og hele sommeren arrangerer de konserter på den store plenen utenfor gjestgiveriet.

Skjærgården utenfor Fredrikstad med utallige øyer, holmer og skjær må også nevnes. Ta en båttur eller legg deg langflat i solen på en av de mange deilige strendene.

Sommeren er herlig i Fredrikstad, velkommen!

Torbjørn Fauske, hovedstyremedlem, Nordland Tannlegeforening

F14-06-056.eps

Lesetips

Jeg leste mye skjønnlitteratur tidligere, men nå for tiden blir det mest nyheter og fagartikler på nettbrett. Slike duppeditter er jo blitt en integrert del av tilværelsen for de fleste av oss på godt og vondt. Derfor blir bøkene oftest liggende og støve ned i nattbordet.

Likevel skal jeg forsøke å få lest et par bøker i sommer, før støvet får overtaket på disse også.

Den sanne historien om Pinocchios nese, av Leif G.W. Persson, er den foreløpig siste i rekken av hans drivende gode politikrimromaner. Persson er professor i kriminologi og skriver kriminalromaner med stor grad av autentisitet og innsikt i politiarbeide.

En sjøens helt, av Jon Michelet, er den store romanen om norsk krigsseilerinnsats under den andre verdenskrig. Et område som forøvrig fortjener all oppmerksomhet det kan få. Romanen utkommer i to bind, Skogsmatrosen og Skytteren.

Ferietips

Mosjøen, «byen midt i Norge» er vel verdt et besøk for turister på Helgeland. Her kan overnatting på ærverdige Fru Haugans hotell trygt anbefales. En kaffe i hotellhagen ved Vefsnas bredd, vil være en flott start på en tur langs sjøgatas gamle velholdte trebebyggelse. Videre anbefales en lunsj på Vikgården, med lokal tradisjonsmat på menyen.

De har forøvrig også butikkutsalg med godt utvalg av lokal småskalaprodusert mat, og er i følge en kokk fra Lom, «Norges beste butikk».

Helgeland har et rikt kultur og musikkliv, så for kunst og musikkinteresserte er det god anledning til slike opplevelser. I sommer vil jeg spesielt anbefale Galleria kunstfestival 5.-13 juli i Mosjøen, med «Norges lengste galleri» i sjøgata.

For de musikkinteresserte er det mange flotte lokale festivaler å velge mellom: Rootsfestivalen i Brønnøysund 16.-19. juli, er i år besatt med mange kjente artister. Komplett festivalliste finnes på nordnorgesguiden.no.I tillegg byr regionen selvfølgelig også på rike muligheter for flotte turopplevelser på fjell og sjø! Velkommen skal dere være!

Truls Chr. Breyholtz, hovedstyremedlem, Bergen Tannlegeforening

F14-06-057.eps

Lesetips

For meg er sommeren de siste årene for det meste ensbetydende med rolige dager ved og på sjøen på Tysnes, en øy sør for Bergen. Da blir det også god tid til å lese en del, alle vet jo at vestlandssommeren godt kan gi vær som egner seg til inneaktiviteter...

I år tenker jeg å gå løs på boken Atlas Shrugged av Ayn Rand,en på mange måter politisk klassiker av en forfatter som betegnes som verdikonservatismens mor. Tusen sider med liten skrift, dette er en bok som jeg gjerne leser om igjen med noen års mellomrom, utrolig fasinerende.

Ellers vil det nok bli en del krim, Jo Nesbøs siste, Sønnen, er klar, og ellers leter jeg frem en del nyere utenlands spenningsbøker og laster ned på Amazons lesebrett, lett å ha med seg over alt. Wilbur Smiths romaner fra Afrika er også godt egnet til sommerlektyre på plenen.

Ferietips

Det er nesten umulig å be en Bergenspatriot om å prioritere reisemål i vår fine by. Kommer dere hertil, så er selvsagt Bryggen, Akvariet, Hanseatisk Museum, Fisketorget og smauene på Nordnes obligatoriske i sentrale bydeler. I de siste årene har vi også fått hop on hop off - åpne turistbusser som i godvær kan være vel verdt en tur.

Ulriksbanen og Fløybanen må en også få med seg, fra begge steder får en en utrolig vakker utsikt over vår vakre by. (Måtte jo sies.)

Har en lyst og tid til å se seg om i omegnen, er turen sørover å anbefale, via Fanafjell, Os, gjerne perlen Solstrand Fjordhotell med en av de vakreste beliggenheter en kan tenke seg, og der BTF arrangerer sine årlige tillitsmannskurs.

Tysnes og Stord samt ytre deler av Hardangerfjorden anbefales og på det varmeste.

Med andre ord er det rikelig å se og oppleve her i området, men det visste vel de fleste at en bergenser måtte si...

Gunnar Amundsen, leder av SNU, hovedstyremedlem, Haugaland Tannlegeforening

F14-06-058.eps

Lesetips

Ja, det var rette mannen å spørre. Det vil være feil om jeg utga meg for å være en lesehest med posen full av litterære godbiter. Angsten for at noen skulle finne på å spørre hva som ligger på nattbordet har i perioder vært stor, for der er det rimelig tomt.

Sant nok er sommeren den tiden på året hvor jeg leser mest, uten at det er noe skryte av. Likevel har jeg en plan for sommeren, sannsynligvis svært ambisiøs, men likevel, intensjonen er gode. I år har valget falt ned på Skogsmatrosen av Jon Michelet, en murstein av en bok, som Amundsen synes virker spennende! Ikke spør om begrunnelsen for valget, det nemlig bare ble sånn.

Så vil tiden vise om jeg klarer å realisere min litterære ambisjon, intensjonene er i hvert fall gode!

Ferietips

Kom til Haugesund, en undervurdert ferieby midt mellom Bergen og Stavanger!

Haugesund er perfekt som base for ekskursjoner. En kort biltur østover får du med deg Langfoss og Hardanger- Vestlandsnatur av beste merke!

Setter du deg i bilen og kjører sørover til spissen av Karmøy så finner du Skudeneshavn - en sørlandsidyll i Rogaland!

Avaldsnes - Harald Hårfagres hjem og Norges første hovedsete er også verdt et besøk. Her er det etablert Vikinggård og museum som fasinerer store og små!

Haugesund er i seg selv verdt et besøk. En spasertur på indre kai og du opplever uterestauranter på rekke og rad.

Havet vest der ute og lukt av salt sjø er i seg selv otium for sjelen. Men sett deg på Røværekspressen og besøk Røvær og Føynå - øysamfunn kun 20 min ut i havgapet! I tillegg er Utsira verdt en ekskursjon, rutebåten går daglig!

Velkommen til Haugesund og Haugalandet! Riktig god sommer.

Bernt Vidar Vagle, hovedstyremedlem, Rogaland Tannlegeforening

F14-06-059.eps

Lesetips

Jeg er glad i å lese bøker, og ferietid gir bedre anledning til dette. Sommeren især innbyr til late dager med tid for lesing. Jeg er nok ikke en typisk krimleser, selv om det også hender at jeg hygger meg med nettopp dette.

Best liker jeg å lese historiske bøker. Det er alltid noe jeg ønsker å vite mer om. Polarhistorie er spennende og interessant, særlig bøkene om Ernest Shackleton som forsøkte å nå sydpolen i 1909. Roland Huntfords bok anbefales, i tillegg også fantastiske Endurance (Alfred Lansing) som er spekket med fantastiske autentiske fotos fra ferden. I fjor sommer kom jeg over en humoristisk satirebok som skildrer hvordan Hitler ser på dagens tyske samfunn der han gjenoppstår som ufrivillig komiker. «Han er her igjen» med Timur Vermes anbefales herved. Britiske Conn Igguldens seriebøker om Djengis Kahn og mongolene ble jeg også hektet på - det samme med serien om Romerrikets vekst under Julius Cæsar. Disse bokseriene kan varmt anbefales som både spennende og fascinerende lesning. Denne sommeren planlegger jeg å lese den nyeste av Conn Igguldens historiske romaner (Stormbird) som omhandler England på 1400 tallet.

Lars Saabye Christensen er en jeg alltid liker å lese. Vidundelige romaner og noveller fortalt på en særegen sorgmunter måte. Herved anbefales også «Bernhard Hvals forsnakkelser».

Ferietips

Rogaland har mye å by på, særlig om sommeren. Her er nær tilgang til både sjø og fjell samt et yrende folkeliv i byen.

Aller helst ville jeg tatt gjestene med på båttur i Ryfylke med innlagt lunsj i Ramsvik på Sjernarøy. Om sommeren er dette øyparadiset særdeles innbydende. Turen til Mosterøy og Utstein Kloster er flott og hit kommer en greiest med bil. I Sandnes anbefales turen rundt Lifjell med fantastisk utsikt, eller kanskje et besøk i Vitenfabrikken som er full av spennende og lærerike installasjoner og utstillinger. I Stavanger ville jeg tatt besøkende med på det nye kjempeflotte konserthuset eller bare vist frem byen og Gamle Stavanger. Sentrum er herlig å bare rusle rundt i, ved byparken, Domkirken og Breiavannet. Oljemuseet er svært interessant og gir innsikt i Norges oljehistorie, her er det også en god restaurant i «Bølgen og Moi». Stavanger har flere festivaler sommerstid. Særlig vil jeg trekke fram Glad Mat- festivalen, der god kortreist mat serveres fra utallige steder. Kammermusikkfestivalen på sensommeren er også verd å få med seg. Jærstrendene er Norges lengste og flotteste- her er det herlig å være og plass til alle. Sist men ikke minst vil jeg forelså fantastiske fjellturer i nærhet til Rogaland- som Frafjordheiene eller Sirdalsheiene.

Fra Sirdal kan en også ta en rundtur ned til Lysebotn (27 hårnålssvinger) med ferje tilbake til Stavanger.

Rogaland er et herlig sted å være, også for turister.

Grethe Wergeland, hovedstyremedlem, Buskerud Tannlegeforening

F14-06-080.eps

Lesetips

Før denne ferien har jeg en del bøker liggende på vent.

Har kjøpt den siste boken til Jo Nesbø. Også i denne boken er handlingen lagt til Oslo, men Harry Hole er ikke med her. I stedet møter vi førstebetjent Simon Kefas, tidligere Økokrim-etterforsker men nå degradert til mindre prestisjefylt drapsetterforskning. I fengsel sitter Sonny som er sønn av Simons venn og kollega. Begges verden ble snudd på hodet da Sonnys far ble avslørt som korrupt og tok sitt eget liv. Men en dag får Sonny høre noe som endrer alt.

Neste bok er også krim. Det er den siste til Liza Marklund: Lyckliga gatan eller Fasadefall som den heter på norsk. Det er den tiende boken om Annika Bengtzon,, journalist i Kvällspressen. Bak den flekkfrie fasaden på Solsidan er det mørke sider. Den starter med funnet av en torturert og bevisstløs eks-riksdagsmann. Konen hans er også forsvunnet og Annika får i oppdrag å skrive om saken.

Ellers kan jeg anbefale en bok jeg fikk til jul. Me Before You eller Et helt halvt år som er den norske tittelen. Den er skrevet av Jojo Moyes. Den er både rørende og morsom. Lettlest. Handler om 26 år gamle Lou Clark som blir ansatt for å ta seg av Will, som er lam etter en trafikkulykke-

Jeg har også en bok av Cecilia Samartin liggende. Hun har jo mange bestselgere her i Norge. Den jeg har liggende heter La Peregrina. Det er en frittstående oppfølger av Senor Peregrino.

I disse digitale tider har jeg også skaffet meg en Kindle og der har jeg også noen bøker liggende. Blant annet den siste boken til Khalid Hosseini. Den heter And The Mountains Echoed og er hans tredje.roman. Den utkom i fjor og er allerede en bestselger på Amazon.com.

Ferietips

Buskerud hvor jeg er bosatt er et stort fylke. Jeg bor i det sørøstlige hjørnet av dette i delen som kalles Hurumlandet. Dette er en liten halvøy mellom Drammensfjorden. Siden jeg bor i Slemmestad vil jeg ta utgangspunktet her. For den geologiinteresserte ville det bli en liten tur på Geologimuseets samling før turen går videre langs kysten via Sætre, en båttur derfra til Oscarsborg eller videre til Filtvet fyr med lunsj på Villa Malla. Videre kjører vi til sørlandsidyllen Holmsbu.

For en litt lengre tur ville jeg dratt til Blåfargeverket, eller kanskje jazzfestivalen på Kongsberg. Den går av stabelen 2.-5.juli.

Gå inn på www.visitbuskerud.no for å få oversikt over hva Buskerud kan by på av aktiviteter og attraksjoner.

Ha en riktig god sommer alle sammen.