Tannleger på snøscootertur

Tannlegene kjørte over 20 mil på snøscooter i de storslåtte fjellene i Sverige, da de var på kurs ei langhelg. - En fantastisk tur, sier Onar Nøstdahl i Bodø Dentallaboratorium som var hovedarrangør.

F14-06-041.eps

Tannlegene på tur, med Onar Nøstdahl som reiseleder . Foto: Espen Mortensen

Nøstdahl er en ivrig snøscooterkjører, og har kjørt i mange, mange år. Som tanntekniker og medeier i Bodø Dentallaboratorium fikk han for noen år siden ideen om å dele sin hobby med tannlegene - kundene sine. Som tenkt, så gjort.

- Jeg tenkte som så, at tannlegene kunne få oppleve noe annet enn et vanlig kurs. Når vi reiser på kurs, på denne måten, tar vi av oss «kontormaska» og blir bedre kjent med kundene våre. Vi får bedre felles læring, sier han.

24 personer var med på turen i mars, de aller fleste av dem tannleger som kom fra Bodø, Svolvær, Mosjøen og Brønnøysund. Noen tannteknikere og en foredragsholder kom fra Bergen. Det ble langhelg fra torsdag til søndag.

Fra Bodø til Sverige

Turen startet torsdag ettermiddag i Bodø. Derfra reiste de med biler til Laisvall i Sverige, en fire timers tur. Der ble det overnatting på hotell. Fredag fikk hver enkelt deltager utlevert en scooter. Spennende.

Den yngste på turen, tannlege Øyvind Juliussen, var blant de som ikke hadde kjørt snøscooter før.

- Det ble en veldig fin tur. Jeg var kanskje litt nervøs på forhånd. Men med god opplæring, og ikke minst god oppfølging underveis på turen, gikk det veldig greit. Vi kjørte i preparerte spor, scooterløyper, nærmest som på en «motorvei», så det var veldig komfortabelt. Jeg prøvde meg også med kjøring litt utenom løypa.

Turen gikk fra Laisvall og helt fram til Ämmarnäs fredag, de kjørte over 10 mil. Langs elveleier og oppe på fjellet. Lange strekninger med store vidder.

- Vi kjørte i villmarka. Praktfull natur, sier Juliussen.

Scooterfølget med tannlegene tok det pent. De kjørte jevnt over i en hastighet mellom 50 og 70 kilometer i timen.

- Vi kjørte i puljer. De som ønsket å kjøre litt raskt, kjørte foran.

Fredag ettermiddag, etter en lang dag med snøscooterkjøring, kom de fram til bestemmelsesstedet som var Ämmarnäsgården Fjällhotell. Lørdag ble det også tid til en snøscootertur på en fjelltopp i nærheten, med rast. Det ble tenning av bål og grilling av pølser. Trivelig. Alt var lagt til rette for mest mulig trivsel underveis.

Søndag kjørte tannlegene hjem - på scooterne - samme vei tilbake til Laisvall. Alle kom trygt hjem, uskadd, og uten å ha opplevd uhell underveis

- Hvordan var det faglige utbyttet på turen?

- Det var veldig fint å møte kollegaer på denne måten. Og det var interessant faglig innhold fra kursholderne på turen. For min del, var det likevel snøscooterkjøringen som fristet til å bli med på denne kursturen, sier tannlege Juliussen.

Middagen både fredag og lørdag var også veldig god. Dette fjellhotellet legger vekt på lokal mat, det vil si fjellfisk og kjøtt fra ville dyr som ferdes i fjellet i nærheten, sopp de plukker selv og andre ferske ingredienser.

Juliussen arbeider i Dronningen Tannklinikk i Bodø. Flere fra hans klinikk var med. Det var en av hans kollegaer, som hadde vært med på lignende snøscootertur tidligere år, som overtalte ham til å bli med i år.

- Jeg angrer ikke på at jeg ble med. Dette var så moro, at jeg kommer til å melde meg på ny tur neste år, sier Juliussen.

Kjempeartig

Protetiker Are Arnesen Moen hadde også en fin opplevelse på scooteren.

- En kjempeartig tur. Fint vær, nyttig kurs, hyggelige folk.

Han setter pris på å bli bedre kjent med sine kollegaer på denne måten.

- Jeg traff flere av dem jeg kun har snakket med over telefonen tidligere.

Og på en slik tur kan vi diskutere kasus i fred og ro, noe man sjelden får tid til ellers, sier Are Arnesen Moen.

Guttetur?

Tannlege Ninni Haug (60) hadde kjørt scooter to ganger tidligere.

- Da jeg møtte resten av reisefølget, ble jeg overrasket over at jeg, som godt voksen dame, skulle bli med på «guttetur». Blant de 24 turdeltagerne var det kun tre kvinner. Men det viste seg å bli kjempemorsomt. Da vi kjørte, lukta det bensin og det bråkte fra motorene, men naturopplevelsen ble likevel fantastisk over fjellene. Jeg koste meg på scooteren.

- Det var en trivelig gjeng å reise sammen med. Fint å komme seg ut på denne måten. Det faglige påfyllet er jeg også fornøyd med, sier Ninni Haug som arbeider hos Harstadtannlegene.

- Sikkerhet og trygghet

Bodø Dentallaboratorium har arrangert slike kursturer med scooterkjøring fem ganger tidligere. Scooterne som ble brukt på turen i mars i år, har motorer med mellom 115 og 150 hestekrefter. Toppfarten er fra 140? - 150 kilometer i timen. Men alle kjørte rolig. Sikkerhet og trygghet var selvsagt avgjørende for kursarrangøren, spesielt fordi flere av kursdeltagerne aldri før hadde kjørt scooter.

Mellom hver fjerde eller femte tannlege på scooterne, kjørte det en person med lang erfaring fra scooterturer. Og påkledningen er viktig. Når man kjører scooter, og får mye vind imot, kan det bli kaldt. Alle brukte varmedress, gode hansker og selvsagt hjelm. Alle kursdeltagerne fikk også beskjed om å pakke med seg få ting, ikke mer enn at alt kunne få plass i en liten sekk som de tok på ryggen.

F14-06-042.eps

Protetiker Are Arnesen Moen på sin private snøscooter som har 300 hestekrefter. Foto: Espen Mortensen

Kurset

På Ämmarnäsgården Fjällhotell ble det i løpet av helgen holdt to kurs. En tannlege holdt foredrag og et firma som leverer implantater informerte om sitt nye system.

Tannlegene som deltok på turen betalte scooter-utgiftene og fikk dekket resten av kursarrangøren.

- Kanskje noen vil påstå at det ligner på en smøretur?

- Vi ser ikke på turen som en smøretur. Alle deltagerne er kunder vi har hatt i mange år. Vår filosofi bak firmaet Bodø Dentallaboratorium er at kundene skal få noe tilbake, i stedet for at vi bruker pengene på aggressiv reklame. Hvis kundene våre synes de fikk godt utbytte av turen, vil de fortelle det til andre tannleger. Jungeltelegrafen. Det er den beste reklamen vi kan få, sier Onar Nøstdahl.

- Om kursdeltagerne får faglig utbytte av turen, kommer de styrket tilbake til sitt arbeid. I tillegg er kursdeltagerne blitt kjent med hverandre. Det er også viktig for oss å bli kjent med våre kunder, spesielt når vi har noen postkunder, sier Onar Nøstdahl i Bodø Dentallaboratorium. Han gleder seg allerede til ny snøscootertur neste år.

HaraldVingelsgaard