På Høyden får pris

F14-06-078.eps

Ill: Yay Micro.

Universitetet i Bergens nyhetsavis På Høyden får ViS-prisen fra Vitenskapsakademiet i Stavanger for avisens journalistiske dekning av vesentlige forskningspolitiske og forskningsetiske spørsmål.

I begrunnelsen heter det:

«Universitetsavisen På Høyden fikk innført Redaktørplakaten i 2012, og har benyttet den redaksjonelle friheten som fulgte av dette til å reise viktige forskningspolitiske spørsmål i tråd med journalistikkens krav til kritikk og samfunnsrelevans og forskningens tradisjoner for meningsbrytning. Derved har På Høyden vært med å utvikle en ny tradisjon for uavhengige universitetsaviser og bidratt til fri debatt i og rundt universitetsmiljøet om avgjørende forskningsetiske spørsmål i tilknytning til finansiering av norsk forskning og i tilknytning til vilkårene for landets forskingspersonale.» Vitenskapsakademiet trekker spesielt frem På Høydens dekning av Statoils finansiering av norsk forskning.

- Vi er litt overveldet over å ha fått denne prisen. Vi synes det er veldig gøy at en liten redaksjon som vår får pris i selskap med medier som Aftenponsten, NRK P2 og Morgenbladet, sier ansvarlig redaktør Dag Hellesund i På Høyden.

Han forteller at uavhengige universitetsaviser er et nokså nytt fenomen i Norge, som ble innført da Uniforum ved Universitetet i Oslo fikk redaktørplakat i 2005. Hellesund sier at det er positivt for hele forskningsnorge at man får uavhengige journalistiske vurderinger på stoffet som blir skrevet.

- Vi ser på prisen som en anerkjennelse av alle uavhengige medier ved universiteter og høyskoler, sier Hellesund.

Prisen er på 50 000 kroner og blir delt ut 17. juni i Arkeologisk museum, Stavanger. På Høyden vil bruke prispengene på en videreutvikling av journalistikken.