Intervju før studier?

F14-11-095.eps

- Det har blitt enda tydeligere at personer som i utgangspunktet ikke burde bli lege, heller ikke bør studere medisin, fordi bestått medisinstudium nå automatisk gir legeautorisasjon, mener prodekan Arne Tjølsen ved Det medisinsk-odontologiske fakultet (MOF) ved Universitetet i Bergen (UiB) i følge universitetsnettavisen På høyden. Når det ikke lenger er krav om turnustjeneste for å få autorisasjon som lege, melder en problemstilling seg på nytt: Motivasjonsbrev eller intervjuer som tilleggskrav til gode karakterer?

Det gir mening å ta egnethetsvurderingen før den kostbare utdanningen begynner, heller enn etter at den er ferdig. Alternativer er at kvalifiserte søkere skriver om hvorfor de ønsker å bli lege, eller ved personlige intervjuer. Uansett kan det bli en masse ekstraarbeid ved MOF om dette blir innført.

- Vurderinger må gjøres i forhold til hensynet til pasientsikkerhet og andre samfunnsinteresser, rettferdighetsprinsipp med hensyn til høyere utdanning, og kostnader ved gjennomføring, mener prodekanen.

Dette bør ikke UiB mene noe spesifikt om uten en diskusjon mellom studiestedene nasjonalt, mener Tjølsen videre.

- Vi har et pågående samarbeid mellom de fire fakultetene i Norge som utdanner leger, og har vært inne på dette flere ganger gjennom årene, sier Tjølsen.

- Det er både fordeler og ulemper med å bruke intervjuer, tester, motivasjonsbrev og lignende, så hittil har det ikke blitt noe entydig ønske om dette i Norge.