Tannhelsepersonell og meldeplikt:

Tannhelse og barnevern, samhandling til det beste for barnet

- Den påkjenningen det er for tannhelsepersonell å melde fra, er mye mindre på lang sikt enn det er for et barn å vokse opp med omsorgssvikt, sa Ragnhild Bjørknes og Ingfrid Vaksdal Brattabø.

F14-11-098.eps

Ragnhild Bjørknes og Ingfrid Vaksdal Brattabø snakket om tannhelsepersonell og meldeplikten til barnevernet.

Hva er omsorgssvikt, hva er konsekvensene, og hvor vanlig er det? fortsatte de. Dette rammer mellom ti og 25 prosent av alle barn i én eller annen grad i løpet av oppveksten. Omsorgssvikt har livslange følger både fysisk og psykisk.

De trakk fram den prisbelønte reportasjen i Bergens Tidende om Janne og Ronny, to barn og pasienter i tannhelsetjenesten som ble utsatt for straffbare forhold og omsorgssvikt gjennom hele oppveksten. Her var det også ikke møtt-problematikk men ingen ble fulgt opp av tannhelsetjenesten i Hordaland. Det var i tillegg manglende rutiner for å sende bekymringsmeldinger til barnevernet.

- Her trengs det økt kompetanse og økt oppmerksomhet rundt temaet, sa Bjørknes og Brattabø. Det er for lite forskning både nasjonalt og internasjonalt og underrapportering fra helsetjenesten til barnevernet.

Alt tannhelsepersonell har meldeplikt. Dilemmaet kommer når en skal være den som skal vurdere dette. Hva om en tar feil? En pilotundersøkelse i Akershus viste at 36 prosent har unnlatt å sende bekymringsmelding ved mistanke om omsorgssvikt. På spørsmål om det var behov for mere opplæring, svarte 94 prosent i pilotundersøkelsen ja.

F14-11-099.eps

- Forglemmegei er symbolet på pasientene vi ikke ser - for de kommer ikke til oss, sa Brattabø og Bjørknes..

Forskningssamarbeid

Ragnhild Bjørknes er førsteamanuensis ved Hemil-senteret ved Det psykologiske fakultet i Bergen, og Ingfrid Vaksdal Brattabø er Ph.d.-kandidat ved Tannhelsetjenestens kompetansesenter vest, Hordaland fylkeskommune. De har et samarbeid om studien Tannhelse og barnevern, samhandling til det beste for barnet, et forskningssamarbeid mellom Hemil-senteret, Det psykologiske fakultet ved Universitetet i Bergen, Tannhelsetjenestens kompetansesenter vest og Den offentlige tannhelsetjenesten.

Studien, som er initiert av Den offentlige tannhelsetjenesten, har som mål å skaffe kunnskap om de opplevelsene og utfordringene som ofte er knyttet til helsepersonells meldeplikt til barnevernet.

Tannhelsetjenesten er den eneste helsetjenesten som ser barn og unge jevnlig gjennom hele oppveksten. Tannhelsepersonellet er i kontakt med mange barn og unge og kan oppleve å bli bekymret for mindreårige pasienter. Hvert barn er unikt og hver bekymring er kompleks og gjenstand for vurderinger, usikkerhet og dilemmaer. Det er ingen enkel fasit for når meldeplikten til barnevernet inntrer. Foredragsholderne er derfor spesielt interesserte i tannhelsepersonellets erfaringer og oppfatninger rundt disse problemstillingene og deres opplevelser fra en eventuelt samhandling med barnevernet.

I løpet av 2014 er det sendt ut en spørreundersøkelse til et landsrepresentativt utvalg av tannleger og tannpleiere ansatt i Den offentlige tannhelsetjenesten. Studien er praksisnær, og gjennom forskning ønsker foredragsholderne å øke kunnskapen på dette området, slik at det i framtiden kan bli enklere for tannhelsepersonell å utøve meldeplikten. Sammen ønsker de å bidra til at flere barn og unge som lever under vanskelige forhold blir fanget opp.

KristinAksnes 

Tekst og foto: