Vellykket gjennomføring av verdenskongress

Internasjonal Dento-Maxillo-Facial Radiologikongress i Bergen med rekord i antall deltakerland

President i IADMFR og Chair 19th ICDMFR Tore A Larheim og Co-chairs Bjørn Bamse Mork-Knutsen (visepresident i IADMFR) og Linda Z. Arvidsson omgitt av japanske kolleger ved åpningen av kongressen.

På selve St. Hansdagen, 23. Juni, tjuvstartet 19th ICDMFR (International Congess of Dento-Maxillo-Facial Radiology) i Bergen. Da hadde arrangementskomiteen dagen før vært vertskap for styret i den internasjonale foreningen IADMFR (International Association of Dento-Maxillo-Facial Radiology). Rundt 120 deltakere entret morgentoget til Myrdal før de skiftet over til den legendariske Flåms-bana. Værgudene var velvillig innstilt og etter et kort møte med Huldra i fossen gikk turen til Fretheim hotell for lunsj og et minisymposium. President i IADMFR og leder for arrangementsskomiteen, professor Tore A. Larheim, ønsket velkommen og ga ordet til Lennart Flygare, velkjent svensk kjeve- og ansiktsradiolog, som innledet om temaet «Maxillofacial radiology - the past, the present, and the future». Etter foredraget holdt et internasjonalt ekspertpanel med representanter fra Chile, Japan, USA, Tyskland og Norge korte kommentarforedrag før det hele munnet ut i en paneldebatt med spørsmål fra salen. I panelet satt også universitetslektor Bjørn Bamse Mork-Knutsen, som leder for spesialistkomiteen i den Europeiske kjeve- og ansiktsradiologi-organisasjonen EADMFR (European Academy of Dento-Maxillo-Facial radiology).

En spektakulær fergetur inn til Gudvangen ble etterfulgt av en busstur ned Stalheimskleiva. De utenlandske gjestene var tidvis målløse over den storslåtte vestlandsnaturen. Turen tilbake til Bergen gikk videre fra Voss med tog. Dette «Norway in a Nutshell»-arrangementet ga en pangstart på oppholdet i Norge for de av deltakerne som valgte å melde seg på denne heldagsopplevelsen.

På Flåms-bana med blant andre delegasjonen fra Chile og Dr Briner som overtok presidentvervet etter Larheim.

Åpningsseremonien i Grieghallen konferansesenter startet med hardingfele og Halling, der et av medlemmene i dansegruppa «Frikar» imponerte med spenst og kraft. Ordfører Trude Drevland ønsket deretter velkommen til Bergen og inviterte deltagerne til mottagelse i den majestetiske Håkonshallen samme kveld. Da stilte Bergen by opp med et fantastisk måltid for en fullstappet hall, som virkelig gjorde inntrykk på mange av gjestene. Flere i vertslandet stilte i bunad. Under åpningsseremonien var det hilsningstale fra NTF ved Generalsekretær Richard R. Næss, velkomstord av IADMFR-president Larheim og offisiell åpning av kongressen ved Dekanus ved Det odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo (UiO), Pål Barkvoll. Deretter presenterte nestlederne i arrangementskomiteen Linda Z. Arvidsson og Bjørn Bamse Mork-Knutsen samtlige deltakerland med flagg i et fullsatt auditorium

Åpningsforedraget i det faglige programmet ble holdt av professor Ingvard Wilhelmsen. Han trollbandt som vanlig sitt publikum og var like velformulert på engelsk som han vanligvis er på norsk. Radiologer fra alle verdenshjørner humret og lo over Wilhemsens historier, som også alltid er svært så tankevekkende.

På Nærøyfjord i fantastisk vær med deltakere fra en rekke land (USA, Japan, Sverige og Taiwan).

Arrangementskomiteen hadde sikret seg flere internasjonalt anerkjente fagfolk som key-note speakers, hvorav den mest berømte var den amerikanske kjevekirurgen og TMJ-spesialisten professor Dan Laskin, som fortsatt er utrolig vital og interessant å høre på. Kongressens tema, «Bridging the gap», ble gjenspeilt i listen over de 12 inviterte foreleserne som også dekket emner innenfor neuroradiologi og «head & neck» radiologi. I tillegg ble 245 vitenskapelige rapporter presentert i tre parallelle sesjoner, som alle ble ledet (chaired) slik at forfatterne både i de orale sesjonene og blant posterne fikk presentert sine vitenskapelige arbeider oralt. Det deltok 440 radiologer, andre spesialister, allmenntannleger og forskere fra i alt 45 nasjoner, ny rekord for denne kongressen i sin 45-årige historie.

Professor Per-Lennart Westessons fra USA foreleser om «bridging the gap» mellom maxillofacial radiologi og nevroradiologi.

Onsdag 26. juni var «åpen dag» med mulighet for alle interesserte til å melde seg på denne ene dagen. Fagprogrammet inkluderte to symposier med svært anerkjente foredragsholdere fra en rekke land. TMD (Temporo Mandibular Disorder)-symposiet ble ledet av presidenten selv og CBCT (Cone Beam Computed Tomography)-symposiet ble ledet av visepresidenten. Så vel allmennpraktikere som spesialister fra andre fagdisipliner deltok.

Det sosiale programmet var også svært vellykket med den nevnte mottagelsen i Håkonshallen, byvandring med bespisning på Fløien i fantastisk vær, bankett på «Bølgen & Moi» med musikk av det internasjonalt kjente Kinky Way fra Halden, med ikke mindre enn tre tannleger i besetningen, og avskjedsfest i Grieghallen konferansesenter. Her overlot arrangementskomiteens leder og president i IADMFR, Tore A. Larheim, presidentkjedet og dermed «stafettpinnen» til påtroppende president Andres Briner fra Chile.

Det var stor aktivitet under posterpresentasjonene.

Tilbakemeldingen fra deltagere har vært overveldende og arrangementskomiteen har fått mange godord for nyvinninger i programmet og gjennomføringen av kongressen.

Congress Conference AS sto for det praktiske arrangementet med god hjelp fra tannlegestudenter fra Bergen og Oslo samt medlemmer av staben ved Avdeling for kjeve- og ansiktsradiologi ved Institutt for klinisk odontologi, UiO - og litt familiær hjelp.

Studenter og annet staff gikk i røde pirquet skjorter.

Arrangementskomiteen er meget takknemlig for all støtte fra Det odontologiske fakultet, slik at hele radiologisk avdeling ved Institutt for klinisk odontologi kunne delta på det store arrangementet. Komiteen er også meget takknemlig for oppslutningen fra alle utstillerne som forhandler radiologisk utstyr.

Tore A. Larheim
Bjørn Bamse Mork-Knutsen
Linda Z. Arvidsson