Endelig to nye tannleger på Rena

Endelig blir det roligere dager for de to private tannlegene på Rena. Begge har ansatt ny tannlege. - Jeg gleder meg stort, sier Hege Nordvang. - Jeg ser fram til å få en kollega, sier Sverre Skjæret.

Sverre Skjæret er i god form, men litt sliten noen ganger, fordi han har altfor mye å gjøre.

Hege Nordvang gleder seg til å arbeide sammen med en annen tannlege.

Vi befinner oss i Rena sentrum sør i Østerdalen i Hedmark. Vi går først til Kirkegata hvor tannlege Sverre Skjæret (63) driver privat klinikk alene, slik han har gjort i en mannsalder. Han har så mye å gjøre, at han føler seg sliten av det.

- Jeg søkte etter ny tannlege nå, fordi jeg har stor pågang av pasienter. De siste årene har det vært så mye å gjøre til tider, at det er blitt lang ventetid hos meg. Mine rutiner tilsier at jeg skal innkalle pasientene regelmessig, men jeg er kommet mye på etterskudd, og det er ikke bra. Samtidig begynner jeg å bli sliten etter å ha arbeidet som tannlege i snart 40 år.

Valget

Skjæret satte inn en annonse i Tidende og fikk åtte søkere! Bra respons, synes han. De fleste søkerne var nyutdannede tannleger.

- Hvordan fant du frem til den tannlegen som var riktig å ansette for deg?

- Jeg formulerte annonsen med tanke på å få en tannlege som deler mine tanker om kvalitet i behandlingen av pasienter. Jeg leste en god del ut fra søknadene om hvem som kunne passe. Deretter innkalte jeg noen til en prat. Under møtene med søkerne fikk jeg et inntrykk av om kjemien stemte og om de hadde samme verdier som meg, sier Skjæret.

Han valgte den kvinnelige tannlegen Saher Gull. I løpet av en tre timers prat ga hun et veldig godt inntrykk.

- Jeg fikk følelsen av at hun ønsker å levere fra seg godt arbeid, akkurat slik jeg vil gjøre. Hun var ydmyk og ga uttrykk for at hun ønsker å arbeide med en kollega med lang erfaring.

Strålende glad

Saher Gull ble strålende glad da hun fikk jobben som tannlege hos Skjæret på Rena.

- Jeg fulgte hjertet, sier hun.

Kjemien stemmer. Og deres tankemåte ligner mye på hverandre.

- Jeg tror Skjæret blir en strålende mentor for meg. Han er flink. Og han har bygd opp et veldig godt rykte hos sine pasienter, sier Saher Gull.

- Jeg fulgte hjertet, sier nyutdannede Saher Gull. Foto: privat.

Det så hun selv under et besøk i hans klinikk en dag.

- Se så flink han er! Flere av pasientene fortalte henne hvor stolte og takknemlige de var for å få lov til å gå til ham som tannlege.

- Da jeg hørte dette, kjente jeg at det gjorde godt i hjertet mitt.

Hun legger også vekt på at det første året som tannlege er spesielt viktig for henne.

- Det første året definerer ens videre karrierer i yrket.

Hun fikk flere tilbud om arbeid, både i større byer og landlige steder. Hun kommer fra Fagernes i Oppland og var lei av å bo i by.

- Jeg vil flytte til et mindre og roligere sted, sier Saher Gull som ser fram til å begynne som tannlege hos Sverre Skjæret.

Gleder seg

Hege Nordvang (52) er den andre private tannlegen på Rena. Hun holder til kun noen hundre meter fra sin kollega Skjæret.

- Jeg gleder meg stort til den dagen min nye tannlege skal begynne å arbeide hos meg, sier hun.

- Jeg tror det blir perfekt for meg å arbeide både i en offentlig og i en privat klinikk med erfarne tannleger, sier Vilde Hjeltnes Langdal. Foto: privat.

Nordvang har drevet solopraksis i 26 år.

- For ti år siden forsøkte jeg å ansette en tannlege hos meg, fordi det var veldig stor tilgang til pasienter. Da var responsen minimal. Det var lett å få jobb for tannlegene og vanskelig å ansette tannleger i distriktene. Dette har snudd. I dag er det mange søkere til stillingene, og det er mulig å få tannleger til å flytte ut i distriktet, understreker Hege Nordvang.

Selv om trenden er snudd, hadde hun ingen planer om å søke etter ny tannlege.

- Jeg hadde slått meg til ro med å drive alene i hele mitt yrkesaktive liv, sier Hege Nordvang.

Men så kom en av hennes pasienter med en svært god idè. Pasienten tipset henne om å ansette den nyutdannede tannlegen Vilde Hjeltnes Langdal som arbeider i 50 prosent stilling som offentlig tannlege i Stor-Elvdal tannklinikk på Koppang, et sted som ligger noen mil nord for Rena.

- En unik mulighet for meg til å få en kollega, tenkte jeg, sier Hege Nordvang. Hege spurte Vilde om hun ville arbeide hos henne, hun takket ja, og dermed ble Vilde ansatt to dager i uka i 40 prosent stilling. Det blir en stor fordel for Nordvang som har hatt alt for mye å gjøre de siste årene. Hun ser frem til roligere dager når hennes nye tannlege begynner.

Hyggelig og lærerikt

Vilde Hjeltnes Langdal er glad for tilbudet om å arbeide hos Nordvang.

- Jeg tror det blir veldig hyggelig. Hege har mange pasienter, og det er god tone mellom henne som tannlege og pasientene. Jeg tror jeg har veldig mye å lære av henne, sier Vilde Hjeltnes Langdal som var ferdig utdannet tannlege ved Det odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo våren 2013.

Hun er et godt eksempel på at det går an å finne arbeid hjemme for den som kommer fra distrikts-Norge. Hun er oppvokst på Koppang. Nå har hun og hennes samboer flyttet til hans gård på Messelt som ligger omtrent midt mellom Rena og Koppang i Østerdalen. Hun ser frem til å arbeide i to forskjellige klinikker.

- For meg som er nyutdannet, er det en stor fordel å arbeide både offentlig og privat hos erfarne tannleger, understreker hun.

Og for Nordvang var det avgjørende at Langdal har lokal tilhørighet. Derfor tror Nordvang at det er store muligheter for at den nye tannlegen kommer til å arbeide hos henne i mange år fremover. Stabilitet. Langsiktig tenkning. Det er avgjørende.

Hege Nordvang ser for seg et generasjonsskifte om noen år.

- Jeg har bygd opp en bedrift. Jeg er 52 år og synes det er på tide å forberede avslutningen på min yrkeskarriere, selv om det er lenge til. Kanskje begynner jeg å trappe ned om ti år. Min drøm er at Vilde overtar min praksis og at vi bytter roller når den tid kommer, sier Hege Nordvang.

Sverre Skjæret borti gata, på andre siden av sentrum, tenker i samme baner. Han er i svært god form som 63-åring, selv om han føler seg sliten noen ganger.

- Jeg regner med roligere dager når Saher Gull begynner. Det skal bli fint å få en kollega. Og jeg håper hun tar over klinikken min om noen år, sier tannlege Sverre Skjæret.

Tekst og foto:
Harald Vingelsgaard