Hva er ferie for deg?

Jeg har hørt med noen, av begge kjønn og i forskjellige aldre, om akkurat dette - og fått mange ulike svar.

Ferie er å reise bort, sier noen, mens andre sier at ferie for dem, det er å slippe å reise - for en gangs skyld.

For mange er ferie å kunne være på hytta. Den kan være ved sjøen, på fjellet eller i skogen. Noen eier hytter flere steder, og drar fra den ene til den andre - for å være litt på hvert sted. Noen går fra hytte til hytte, som eies av Turistforeningen.

En annen sverger til å være på sjøen hele sommeren. Og der er det noen som bare skal ha seil, mens andre ikke kan tenke seg noe finere og bedre enn motorbåt. Noen skal ha det kjempestort, og øker med flere fot hvert år, mens andre vil ha det så enkelt og gjerne så lite som mulig. Noen rusler langs kysten, mens andre skal langt til havs. Noen padler i kano på en innsjø, mens en annen padler kajakk.

Noen priser seg lykkelige over at de ikke eier hverken hytte eller båt, og setter seg på første fly og drar så langt som mulig, eller litt kortere. Til en strand eller til en storby. Andre kjører til huset de har kjøpt eller leid for sommeren, i Frankrike, Italia eller Spania. Noen har leid seilbåt i Kroatia og andre skal øyhoppe i Hellas. Noen drar til det samme stedet år etter år, andre vil alltid oppleve noe annet og helst noe nytt hver gang de reiser.

Noen gleder seg til å lese mange bøker. En vil sove så mye som mulig. En vil male bilder, og en vil synge i kor. En tredje vil bare fiske.

Noen skal gjøre yoga i en uke, noen skal pusse opp hjemme, og noen skal sykle. En familie skal kjøre bil og oppdage Europa, en annen skal på fottur i hjemlige trakter.

Noen skal bo på hotell og noen skal bo i telt. En har campingvogn og en annen har fått seg bobil.

Noen sier at ferie er å være sammen med dem de er glad i. For andre er ferie vanskelig, fordi de er alene og ikke vet hva de skal finne på, eller sammen med noen som det er lettere å ikke være sammen med hele dagen i uke etter uke. Noen skal være alene, og liker det godt. Noen skal feriere alene for første gang, og aner ikke hvordan det blir. Og noen skal feriere sammen, som ikke har gjort det før. Noen drar sammen med en hel gjeng, og noen drar sammen med kjæresten. Et par reiser alene uten barna, som er blitt store. En annen lurer på hva hun skal finne på alene sammen med de små barna sine i alle disse ukene.

For de som lengter etter ferie hele året er ventetiden endelig over, for dem som lengter etter hverdag så lenge ferien varer, begynner ventetiden nå.

Meget er forskjellig, og det synes ikke nødvendigvis utenpå.

Tannlegene vi skriver om, og som skriver selv i denne utgaven av Tidende, har også svært ulike interesser og ting de gjør, når de ferierer - og som avveksling til tannlegeyrket. Her finner vi folk som driver med alt fra svømming på høyt nivå til forfattervirksomhet og foto. Og flere har reist, og forteller om det.

Vi sier tusen takk til alle som har bidratt til at det ble sommernummer av Tidende i år også. For 25. gang, faktisk. Og vi håper våre lesere finner noe de liker og kan glede seg over i årets sommerutgave av Tidende. Kanskje bladet får være med på ferie til og med?

Vi ønsker i hvert fall alle våre lesere en riktig god sommer og en fin og god ferie, hvor og hvordan dere enn velger å gjøre det.

Ellen BeateDyvi