Hva svarer sekretariatet i NTF når tannleger spør:

Hvilken prosent får assistenttannlegen i privat praksis?

Praksiseierforeningen har fått flere henvendelser fra medlemmer som sier at søkere til ledige assistenttannlegestillinger har urealistiske forventninger til lønnsnivået i privat praksis. Søkere forteller at de etter å ha kontaktet NTF får beskjed om at dersom de blir tilbudt prosentavtale bør de forvente 50 prosent.

Dette er ikke veiledning men villedning. Det er riktig at 50 prosent var mye brukt for mange år siden, men det er en altfor høy sats i dagens virkelighet med det kostnadsnivået vi har fått nå. Det er bare å nevne kostnadsdrivende faktorer som lønn til hjelpepersonell, investeringer i utstyr, forbruksmaterialer, lokalleie, helsenett, data osv.

NTF sitter på resultatet av Kostnadsundersøkelsen som ble gjennomført i privat sektor for et par år siden. De kan hente ut tall for kostnader knyttet til de ulike behandlingsformer. Dette blir spennende lesning og vi håper undersøkelsen blir offentligjort snart og vi er ganske sikre på at undersøkelsen viser at kostnadene er overraskende høye.

Mange privatpraktiserende tannleger sitter selv igjen med en resultatgrad på mellom 30 og 40 prosent. Vår erfaring er at de fleste klinikker i dag tilbyr 40 prosent avtale noe som er en meget god avtale og som gir praksiseier lite fortjeneste før årsomsetningen passerer tre millioner.

Hvorfor skal praksiseier ha fortjeneste på sin assistenttannlege? Svaret er enkelt, det er eier som har all risiko med virksomheten og har investert de millionene det i dag koster å etablere et tannlegekontor. Det er en investering som bør gi avkastning som ellers i næringslivet.

Praksiseierforeningen er opptatt av ansettelseskontrakter, og vi tar dette opp som et eget tema på vårt årsmøte i september.

Vi ber om at sekretariatet i NTF setter seg inn i saken «lønnsnivå i privatpraksis» og at de får et realistisk begrep om hvor nivået ligger slik at de kan gi bedre råd til tannleger som spør. Tar de kontakt med Praksiseierforeningen vil vi gjerne bidra med gode innspill.

MagneSkomedal 
Leder Praksiseierforeningen
Magne@tsmg.no