Riktig kompetanse?

Dessverre er tilsvaret fra Helsedirektoratet på vårt innlegg som forventet. Tiltaket om å bedre det odontologiske tilbud til pasienter på sykehus er prisverdig, men forsøksordningen satser på feil pasientgruppe. Det er ikke barnepasienter som har behov for odontologisk tilbud på sykehus, men den stadig økende eldre pasientgruppe. Barnepasienter er kort tid på sykehus og får god oppfølging og behandling av Den offentlige tannhelsetjenesten. Psykiatrisk behandling av yngre planlegges nå å skje utenfor sykehusene. Eldre pasienter har derimot et tilfeldig og dårlig odontologisk tilbud generelt, noe som ofte først blir avdekket når de kommet på sykehus. Det er for disse pasientene det må settes inn odontologiske tiltak.

Spesialiteten pedodonti har ingen forankring i sykehusmiljø. Spesialistutdannelsen inneholder ikke noe som helst om pasientbehandling i sykehus. Å starte opp med en prosjektgruppe med kolleger som er uerfarne i sykehussammenheng og skal drive oppsøkende virksomhet på travle avdelinger, som ikke ser behovet, er dømt til å mislykkes. Det blir en papirtiger.

Kompetansesentrene som etter hvert etableres rundt i landet bør ha alle spesialiteter, også pedodonti. Disse må kunne bistå sykehusene i enkeltsaker, prosjekter og forskning. Integrering av odontologi i sykehusmiljø på permanent basis krever praktisk og handlekraftig tilnærming.

Vi har intet i mot pedodonti som spesialitet, men mener at Helsedirektoratet starter i feil ende for å bedre det odontologiske tilbud på våre sykehus. Da hjelper det lite å operere med såkalt breddespesialitet. Et svært godt tiltak kan ødelegges ved at Helsedirektoratet insisterer på å ansette sykehustannleger med feil kompetanse.

KjellStørksen 
KnutTornes