Stevioglykosid (E960) - godkjennes trolig i Norge i løpet av 2012

EU godkjente tilsetningsstoffet steviolglykosid i november 2011. I Norge er ikke steviolglykosid tillatt før saken er ferdigbehandlet i EØS-komiteen. Når dette vil skje er uvisst, men trolig blir steviolglykosid lovlig i løpet av 2012, skriver Mattilsynet.

Steviolglykosider er et spesifikt ekstrakt fra steviaplanten, og tilsetningsstoffet Steviolglykosid (E 960) skal bestå av minst 75 prosent stevioside og/eller rebaudioside A (E 960).

Dersom steviolglykosid skulle erstattet sukkeret i alkoholfrie smaksatte drikkevarer (soft drinks), den produktgruppen som antagelig vil bidra mest til inntak av tilsetningsstoffet, vil ADI (akseptabelt daglig inntak) på 4 mg/kg kroppsvekt per dag bli overskredet. Derfor er det satt maksimale bruksnivåer i leskedrikker på 80 mg/L i ferdig sukkerfrie drikkevarer eller drikkevarer med et redusert energinivå på minst 30 prosent.

Stevia som «ny mat» - ennå ikke godkjent i EU

Steviaplanten og de tørkede bladene av denne regnes som ny mat og må risikovurderes og godkjennes før den kan selges til forbruker.

Det er søkt om godkjenning av Stevia som «ny mat» i EU, men på grunn av manglende dokumentasjon ble ikke denne ferdigvurdert. En ny søknad er nå under behandling i EU-systemet. Norge avventer resultatet av denne før Stevia kan tillates omsatt i Norge.

Norge har ikke implementert EUs «ny mat»- regelverk, men har en tilsvarende nasjonal godkjenningsplikt. Godkjenning som «ny mat» er uavhengig av godkjenningen av tilsetningsstoffet Steviolglykosidet (E 960).

Steviolglykosid(E960) kan ikke importeres til Norge før det er implementert i norsk rett jf. Matloven §§ 16 jf. 4: Stoffer som ikke er tillatt omsatt i Norge er heller ikke tillatt importert med sikte på videresalg.

Kontaktperson i Mattilsynet

Seniorrådgiver Cecilie Svenning, seksjon Forbrukerhensyn, tlf.: 23 21 65 98

Forbrukerhenvendelser, Mattilsynets distriktskontor tlf.: 06040