Kan vi forutsi hvilke småbarn som utvikler karies?

Tannhelsen hos førskolebarn i Norge har bedret seg de siste 30 år, men fremdeles er det barn som utvikler karies i løpet av de første leveårene. Det er ønskelig med tidlig identifikasjon av barn med risiko for å utvikle karies, slik at forebyggende tiltak kan iverksettes.

I doktorarbeidet har Tove I. Wigen studert tannhelse hos 5-åringer og sammenheng mellom tannhelse ved 5 års alder og kjennetegn ved familien og mødrene i svangerskapet og tidlig barndom. Avhandlingen bygger på data fra Den norske mor og barnstudien gjennomført av Folkehelseinstituttet og data fra Den offentlige tannhelsetjenesten i Akershus. Barna er fulgt fra svangerskap og til 5 års alder med spørreskjema til mor flere ganger i løpet av svangerskap og tidlig barndom samt tannundersøkelse ved 5 års alder.

Resultater fra studiene viste at over 80 % av 5-åringene var uten dentinkarieserfaring, og 10 % av barna hadde fem etter flere tenner med dentinkarieserfaring. Sosial forskjell i tannhelse hos 5-åringene ble påvist, og høyrisikogruppe var barn av foreldre med ikke-vestlig bakgrunn og kort utdanning. Endring i familieforhold før fem års alder ga økt risiko for karies hos barnet. Foreldres tannhelseatferd og manglende oppmøte til tannlegetimer hadde sammenheng med utvikling av karies hos barnet. Mors livsstil i svangerskap og tidlig barndom hadde sammenheng med kariesutvikling hos barnet i de fem første leveår.

Karakteristika ved familien og mors livsstil i svangerskap og tidlig barndom kan benyttes i vurdering av barns kariesrisiko. Denne kunnskapen kan anvendes til å målrette forebyggende tannhelsetiltak mot barn med risiko for å utvikle karies tidlig.

Arbeidet er utført ved Avdeling for pedodonti og atferdsfag ved Det odontologiske fakultet, Universitetet i Oslo

Adresse: wigen@odont.uio.no

Foto: Jan Unneberg.

Personalia

Tove I. Wigen disputerte 21. oktober 2011 for PhD-graden ved Universitetet i Oslo. Avhandlingens tittel er «Caries risk indicators in preschool children. Maternal and family conditions in pregnancy and early childhood and dental caries development in preschool children». Wigen er cand.odont fra Universitetet i Oslo i 1990, og spesialist i pedodonti fra samme sted i 2005. Hovedveileder har vært professor Nina J. Wang, og medveiledere professor Ivar Espelid og førsteamanuensis Anne Skaare.