Tannhelsetjenestens kompetansesenter Vest:

Avdeling Hordaland godt i gang - kort tid etter åpningen

Tannhelsetjenestens kompetansesenter Vest er et interfylkeskommunalt samarbeid som vil bestå av tre avdelinger.

Leder for TK Vest avdeling Hordaland, Ellen Berggreen, skal representere TK Vest overfor direktorat og departement.

Avdeling Rogaland i Stavanger åpnet i mai, og avdeling Hordaland i Bergen i august. Avdeling Sogn og Fjordane vil få sitt senter i Førde på et senere tidspunkt.

Det er opprettet et styre for TK Vest hvor alle de tre fylkene er representert ved sine respektive fylkestannleger. I tillegg består styret av lederne for kompetansesentrene, og instituttstyrer ved Institutt for klinisk odontologi, IKO, ved Universitetet i Bergen (UiB).

Leder for avdeling Hordaland er Ellen Berggreen. Hun har dobbelkompetanse med spesialistutdanning i endodonti, og kommer fra stillingen som professor ved Det medisinsk-odontologiske fakultet, UiB.

- Hvert kompetansesenter blir en selvstendig enhet, men leder for avdeling Hordaland skal representere TK Vest overfor de sentrale myndighetene, sier Berggreen.

Viktig kompetanse

- Kompetansesenteret til Hordaland fylkeskommune blir en viktig del av det nye bygget, sa helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen da den nye utdanningsinstitusjonen for tannleger ble åpnet på Årstadvollen i Bergen 15. august.

Bygget er blitt til i et samarbeid mellom Universitetet i Bergen og Hordaland fylkeskommune, og rommer 300 studenter, 400 tilsatte og 180 tannlegestoler fordelt på 15 000 kvadratmeter. Hvert år vil 33 000 pasienter motta tannlegebehandling her.

TK Vest avdeling Hordaland holder til i første etasje. Opp mot 50 ansatte skal jobbe ved senteret som får 13 behandlingsrom.

- Grunntanken er at dette skal bli et kompetansesenter for hele tannhelsesektoren. Det skal fylle mange oppgaver og blir et kompetanseløft, sier Ellen Berggreen.

Kompetansesenteret skal tilby spesialistbehandling, delta i den kliniske utdanningen av spesialistkandidater, og drive klinisk odontologisk forsking i samarbeid med Universitetet i Bergen og den utøvende tannhelsetjenesten.

Omfattende rekruttering

TK Vest avdeling Hordaland vil spille en viktig rolle når det gjelder å initiere og koordinere forskingsaktivitet, og det vil derfor være viktig å tilsette personer som har forskningsbakgrunn. Senteret har som mål å kunne tilby tjenester innen alle de sju spesialitetene.

- Rekrutteringsprosessen er omfattende, og vi må ut på det åpne markedet for å tiltrekke oss gode kandidater. Målet er at alle som trenger spesialistbehandling skal kunne henvises til oss, sier Berggreen.

Så langt har TK Vest avdeling Hordaland fått overført et leppe-kjeve-ganespalte-team, ett av to eksisterende i landet. Teamet var tidligere lokalisert i det gamle odontologibygget og ble drevet innen universitetssystemet, men er nå driftet hundre prosent av kompetansesenteret.

Også Senter for odontofobi som blir ledet av en psykolog, er overført fra universitetet til kompetansesenteret.

Spesialtannhelsetjenesten på Haukeland universitetssykehus er også nå en del av TK Vest, avdeling Hordaland. Tjenesten er fysisk lokalisert på Haukeland, som før.

- I tillegg har vi en kjeveortoped som flytter inn i løpet av de nærmeste ukene, og vi har også tilsatt to protetikere som vil være på plass innen kort tid, sier Berggreen. Det lyses samtidig ut en radiologstilling i disse dager.

Med hensyn til utdanningen av spesialistkandidater er TK Vest avdeling Hordaland i forhandlinger med Universitetet i Bergen når det gjelder kompetansesenterets deltagelse i spesialistutdanningen.

- Vi vet ennå ikke helt hvordan vår deltagelse i spesialistutdanningen vil bli. Men vi arbeider nå for en løsning med delte stillinger hvor spesialister hos oss også jobber på universitetssiden. Vi ligger vegg i vegg så forholdene er gode med tanke på utveksling, sier Berggreen.

Fokus på forskning

TK Vest avdeling Hordaland har utlyst sin første forskningskoordinatorstilling og har allerede forskningsprosjekter gående, blant annet et samarbeid med Institutt for klinisk odontologi ved UiB. Denne studien skal se på kjeveleddsforandringer hos barn med juvenil artritt, og undersøkelsen av disse pasientene skal foregå på kompetansesenteret.

Når det gjelder folkehelsearbeid, er kompetansesenteret knyttet opp mot et prosjekt hvor en i lys av samhandlingsreformen ønsker å se nærmere på tannhelsetilbudet innen hjemmesykepleien i region Vest.

TK Vest har fått midler fra Helsedirektoratet for å kunne gi et tannhelsetilbud til tortur- og overgrepsutsatte, og personer med odontofobi. Det er også bevilget midler til en stipendiatstilling som skal veiledes ved senter for odontofobi, og denne stillingen lyses ut nå.

Et annet viktig forskningsprosjekt handler om barnevern, og tannhelsetjenestens rolle i varsling om omsorgssvikt og mishandling av barn. Dette er et prosjekt hvor Rogaland og Hordaland samarbeider.

- Det er allerede meldt om flere prosjekter i samarbeid med forskere på IKO og med bivirkningsgruppen som også er lokalisert i det nye odontologibygget, forteller Berggreen.

Ikke plass

Flyttesjauen inn i det nye odontologibygget er unnagjort, og TK Vest avdeling Hordaland er godt fornøyd med lokalitetene. Det er imidlertid et skår i gleden at kompetansesenteret ikke har fått kontorlokaler i den nye utdanningsinstitusjonen, det ble det ikke plass til.

- Vi har akkurat inngått leieavtale med Universitetet i Bergen om lokaler i nabobygget. Her vil vi innrede kontorlokaler for våre ansatte, forskere og administrasjonen, sier Berggreen.

TK Vest avdeling Hordaland

- Er en av tre avdelinger som til sammen vil utgjøre Tannhelsetjenestens Kompetansesenter Vest

- Leder for avdeling Hordaland representerer TK Vest overfor myndighetene

- TK Vest avdeling Hordaland holder til i det nye odontologibygget i Bergen som åpnet i august i år

- Vil ha opp mot 50 ansatte

- Har som målsetting å tilby tjenester innen alle sju spesialiteter

- Uklart hvilken rolle kompetansesenteret skal ha i spesialistutdanningen

Tone EliseEng Galåen