Hva skal du lese? Og hva kan du tilby en turist?

I fjor sommer begynte vi med de fem nordligste, og i år fortsetter vi langs kysten av vårt langstrakte land. Vi har spurt fem av NTFs lokalforeningsledere om hva de skal lese i sommer, og om de har noe de vil anbefale av ferielektyre. Samtidig har vi spurt dem om hva de kan tilby en som velger å feriere på deres trakter.

Sissel Heggdalsvik

Leder i Nordmøre og Romsdal Tannlegeforening

Lesetips

I sommer skal jeg lese Ona Fyr av Ingebrigt Steen Jensen. Den fant jeg tilfeldigvis på salg i en bokhandel jeg var innom. I tillegg til at jeg har hørt om boka, ble jeg fanget av omtalen på baksiden, både lovnadene om boken fra forfatteren og fra anmeldere. Både som mellomleder på jobben og i frivillig arbeid kan det være nyttig med «enkle og håndfaste råd om hva som skal til for å skape motivasjon, kraft og kultur i bedrifter og foreninger.» Jeg har smuglest litt allerede, og funnet et sitat som jeg har stor sans for: «Sørger du for at medarbeidere trives og drar lasset sammen i en felles kultur, sørger resten stort sett for seg selv.«

I ferien skal jeg også lese Halvbroren av Lars Saabye Christensen. Jeg har sansen for den gode historien, godt språk, innlevelse og engasjement, og gleder meg virkelig til å lese denne familiekrøniken, som jeg har spart på til nå. Sommerlektyre må være av det slaget at det er greit å følge historien selv om man må ta en pause innimellom til andre aktiviteter. Som for eksempel å bla i mine mange kokebøker på jakt etter den gode smaken. Enkel sommermat å dele med gode venner enten det er hjemme på terrassen eller på ferietur sammen med halve nabolaget. Et godt tips i denne sjangeren er Venner til middag av Nina Cappelen.

Ferietips

Rundt hver en sving og bølgetopp på Nordmøre og i Romsdal finnes fantastiske turmål. Jeg starter på Nordmøre og anbefaler varmt Renndølsetra i Innerdalen, av tidligere generalsekretær i Turistforeningen betegnet som Norges vakreste fjelldal. På setra kan man overnatte og bli bevertet med kortreist mat etter en høy eller lav fjelltur, eller bare en rotur på Innerdalsvatnet. Og oppleve dyreliv og tradisjonell seterdrift i et kulturlandskap holdt i hevd i flere generasjoner.

Men på Nord-Vestlandet er nok turistmål langs kysten mer kjent. Og da drar vi sørover til Romsdal og ytterst ut til Ona fyr (som for øvrig har gitt navn til boka). Dit kommer du etter halvannen times fergetur vest i havet fra Molde. Fiskeværet har cirka 30 fastboende, lokalbutikken overlever fortsatt og hummer- og krepsefiske har overtatt for de tradisjonelle fiskeriene. Den tidligere fyrvokterboligen huser nå den ene av øyas to keramikere. Og på din vandring til «enden» av øya der den sydlandske hvite sandstranden ligger framfor det bittelille kapellet og gravplassen med mang en barsk historie, kan det hende du treffer på Henning Mankell som har skrivestue ytterst ut mot havet.

Når du så kommer tilbake til fastlandet igjen er det midt i juli og jazzfestival i Molde. Og med musikk fra utescenen på Rådhusplassen i ryggen kan du sitte på kaikanten og skue ut over Moldepanoramaet med 222 fjelltopper som selv sommerstid har et melisdryss på toppene, og nyte ferske reker fra den lokale tråleren. Det er ferie, det!

 

Tonje Myklebust Sommerfelt

Leder i Sunnmøre Tannlegeforening

Lesetips

Sommerlektyre? Det har jeg ikke tenkt på før nå... Vi kjøpte hus i fjor, og jeg vet at ettermiddager og helger i sommer vil gå til arbeid med huset og hagen (eller fjelltur om fint helgevær). Jeg måtte forhøre meg litt blant jobbens lesehester om hvilke bøker som er verdt å ta med seg på ferie.

«Shantaram» av Gregory David Roberts er delvis basert på forfatterens egne erfaringer fra India. Den handler om en Australier dømt for bankran som rømmer fra fengsel midt på lyse dagen. Han blir en av Australias mest ettersøkte menn, og ferden tar hmn til India hvor han tilbringer de neste ti årene. Dette er visst en tykk bok, men skal være vanskelig å legge fra seg. Foruten den, så ble jeg anbefalt Det jeg elsket av Siri Hustvedt som handler om to familier som bor i New York. Dette er en bok om kunst, liv, død og kjærlighet. Siri Hustvedt har i tillegg skrevet Sommeren uten menn som, etter hva jeg har hørt, også skal være en bra bok for menn..

Ferietips

Dersom noen skal besøke Sunnmøre i sommer så er der nok å oppleve. Av festivaler kan nevnes: Midtsommerjazz (juni), Ålesund båtfestival, Sommerfesten på Giske (juli) og Jugendfest og Den Norske Matfestivalen i august. I Ålesund kan man besøke Atlanterhavsparken på en regnværsdag og på finværsdager anbefaler jeg å oppleve den vakre naturen på Sunnmøre bestående av bratte fjell og dype fjorder. Båttur inn Hjørundfjorden til det historiske hotellet på Øye er ganske så spektakulært, og ønsker man seg en fjelltur er det bare å velge å vrake i omliggende topper. I indre strøk på Sunnmøre ligger vakre Geiranger (bildet) og Tafjordfjella med Turistforeningshytter.

Husk sydvest!

Ønsker alle en riktig fin sommer!

 

Truls Chr. Breyholtz

Formann i Bergen Tannlegeforening

Lesetips

Jeg har alltid vært svært glad i å lese, og kan i perioder kanskje forsvinne litt langt inn i bøkenes verden til irritasjon for den nære omverden. Det må nok sies at det i de siste årene har blitt litt lite tid til lesning i hverdagen, (takk BTF) så det er nettopp feriene som kan gi et smutthull her. Påsken dette året var preget av lite snø på Ustaoset, turene ble kortere enn vanlig, og dermed kunne jeg dykke ned i årets nykjøpte bøker, som stereotypt nok, stort sett besto av engelsk krim på originalspråket. Elisabeth George, Dick Francis og Wilbur Smith var dem det ble tid til, og vel fornøyd var jeg.

Sommeren skal i år tilbringes i seilbåt, fire-fem uker på måfå langs norskekysten, sannsynligvis nordover. Ny svigerdatter fra Hellesylt gjør at vi har lovet å komme innom, så får vi la vær og vind avgjøre turens lengde. Godt skal det i alle fall bli å slippe å se en kjeft på en stund, helt bokstavelig

Med litt for mange bøker i huset er det av og til en stor glede å hente frem igjen bøker som er lest tidligere, men som meget vel tåler et gjensyn, og la oss innrømme det, innholdet huskes ikke så godt som tidligere et par år etter første gangs gjennomlesning.

På sommerturen skal jeg derfor ta med meg Gunnar Staalesens Bergenstrilogi, 1900 Morgenrød, 1955 High Noon og 1999 Aftensang. 1 600 sider til sammen med innslag fra mange sider av byens liv, med en gjennomgående mordgåte som bakteppe for en storslått, epokeriktig skildring. Anbefales, og en må ikke være Bergenspatriot for å henge med. Bøker som: Toppturer i Hordaland og andre turguider er permanent om bord, og må stadig leses for å kunne legge opp til fine fotturer,

I tillegg taes det med litt engelsk og amerikansk krim, men erfaringsmessig kommer jeg alltid hjem med uleste bøker, så jo finere vær, jo mindre lesing.

Ferietips

Tips til reisende til Bergen er det ikke vanskelig å komme med, og her må jeg vel være varsom så ikke patriotismen slår for mye gjennom. Fløyen, Torget, Bryggen, Troldhaugen og Akvariet er noen av de obligatoriske utfluktsmålene alle kjenner til. Vel så trivelig kan det være å rusle rundt i smitt og smau i gamle bydeler i fint vær. (Joda, det forekommer!) særlig på Nordnes og i Sandviken med yrende lokalt liv, små kafeer og kaffebarer og noen av Norges korteste gater, helt ned i ett husnummer og 17 meters lengde. Hva med å kikke på det som skal bli det nye Odontologibygget, Rhododendrariet ved Byparken og så videre, og så videre. Mulighetene er mange, og jeg kan love fine opplevelser i en fin by.

 

Tor Galaasen

Leder i Sogn og Fjordane Tannlegeforening

Lesetips

Jeg må innrømme at jeg ikke er en spesielt ivrig leser av skjønnlitteratur, det står for det meste faglitteratur i hyllene her, og da ikke bare begrenset til odontologi som jo tross alt er et svært så snevert felt innefor området naturvitenskap.

Interessene strekker seg helt frå astronomi til musikk. Jeg ser mye heller en god film enn å lese en god bok. Men jeg har nettopp fått tak i boken The Annotated Alice, redigert av nylig avdøde Martin Gardner, en noe spesiell utgave av Alice in Wonderland av Lewis Carroll. Det spesielle er at Martin Gardner gjennom hele teksten har skrevet egne kommentarer i margen, kommentarer av typen «poenget her er» Interessen for nettopp denne historien ble gjenopplivet etter å ha sett Tim Burton sin versjon av historien på kinolerretet.

Ferietips

Sogn og Fjordane har et ganske vidt spekter av ville og vakre severdigheter både i Nordfjord, Sunnfjord og Sogn. De som har sett fjernsynsserien Oppdrag Sognefjorden har nok fått et inntrykk av hva Sogn kan by på av attraksjoner. Selv er jeg bosatt i Sunnfjord, nærmere bestemt i Florø som interessant nok er Norges vestligste by, enda lenger vest ligger Skottland, Shetland og Island. Men jeg vil dra til Nordfjord og vise fram den eventyrlige badestranda Refviksanden til en turist som kommer hit på sommerstid. Stranda ligger litt nord for Måløy i Vågsøy kommune. Den er en naturlig hvit sandstrand dannet av skjellfragmenter og er omtrent 1,5 kilometer lang, i 2010 ble den kåret til Norges fineste badestrand av nettstedet klikk.no sine lesere. Men det er vanligvis ikke før i august at sjøtemperaturen er blitt såpass høy at det kan kalles direkte deilig å bade der.

 

Vibeke Bjerkevik

Leder i Haugaland Tannlegeforening

Lesetips

Jeg er glad i å lese, og har alltid bøker liggende på nattbordet. Mine favorittbøker har en god historie, gjerne med et historisk tilsnitt. Jeg vil bli underholdt og samtidig lære noe. I fjor sommer leste jeg debutromanen til Susan Abdulhawas, Morgen i Jenin. Dette er en gripende bok som beskriver palestinernes historie fra slutten av andre verdenskrig og frem til i dag.

I påsken i år reiste jeg til Georgia i USA for å besøke min datter som går på college der borte. I den forbindelse bestemte jeg meg for å lese noen romaner fra sørstatene. Jeg antok at den optimale sørstatsromanen måtte være Tatt av vinden av Margaret Mitchell, og siden jeg ikke hadde lest den før, ble boken slukt før avreise. Og har du ikke lest den så anbefales den som herlig og lett sommerlektyre om krig og kjærlighet. En bok du kan kose deg med i solstolen. Jeg leste også Barnepiken av Kathryn Stockett. Dette er en bok som beskriver hvordan de fargede hushjelpene hadde det i USA i sørstatene på begynnelsen av 60- tallet. Underholdene og godt skrevet med alvor og humor.

Nå leser jeg Boktyven av Markus Zusak, en velskrevet roman fra andre verdenskrig om jødeforfølgelsen. Ellers ligger Knausgård og Barack Obamas selvbiografi Å leve en drøm klar på nattbordet, men jeg vet ikke helt om det er optimal sommerlektyre. De passer kanskje best i høst?

Et lite tips til slutt: En herlig liten bok av Mark Haddon som heter Den merkelige hendelsen med hunden den natten .

Ferietips.

Haugalandet er kjent for alle sine festivaler. I august skjer det mye i Haugesund. Det starter med Sildajazz , så kommer havnedagene med verdens lengste sildabord og til slutt filmfestival og Amandashow.

Sørvest for Haugesund på øya Karmøy, ligger sjarmerende Skudeneshavn som byr på Skudefestival med yrende båtliv og underholdning. Og holder vi oss på Karmøy finner vi Avaldsnes, Norges første hovedstad, med Norvegen Historiesenter, Vikingegården og Vikingfestivalen i begynnelsen av juni. Karmøy er også kjent for sine flotte strender med Åkrasanden og Sandvesanden som de mest kjente. Visste dere forresten at kobberet til Frihetsstatuen i New York kommer fra Visnes gruver på Karmøy?

Drar vi litt østover kommer vi til Vikedal med Vikedal Roots Music Festival og atter noen mil nordøst så kjører vi inn i bygden Skånevik som ligger og dupper i fjordkanten hvor det hvert år servereres Skånevik bluesfestival.

«Ser du havet vest der ute» heter det i Haugesundssangen, og nærheten til hav og fiske er karakteristisk for vårt distrikt. I Haugesund kan du oppleve havfiske og en times båtreise vestover kan du besøke øya Utsira ytterst i havgapet, Norges minste kommune og kjent blant ornitologer for sine sjeldne fugler.

Distriktet har nærhet til fjord og fjell. På Folgefonna er det sommerskisenter og på Åkrafjorden kan du ta fjordcruise og se Langfoss som ble kåret til en av verdens ti vakreste fosser av CNN.

Se for øvrig www.visithaugesund.no

GOD SOMMER her fra Haugesund og Haugalandet !