Solarieforslag gir velgerflukt?

Ill: Yay Micro.

- Helseministerens forslag om å påby betjente solstudioer for å kontrollere aldersgrensen vil føre til økte lønnskostnader som gjør at de fleste solstudioene i Norge må stenge, sier leder i Norsk Solarieforening, Ronny Pedersen i en pressemelding.

En spørreundersøkelse viser at mer enn halvparten av norske solariebrukere vurderer å la være å stemme på regjeringspartiene dersom helseministerens forslag om 18-års aldersgrense på solarium, og betjeningspåbud i norske solstudioer blir gjennomført. 65 prosent ønsker et alternativ til betjeningspåbudet. Undersøkelsen viser også at ungdommen vil benytte seg av illegale solstudioer dersom en 18-årsgrense innføres. Undersøkelsen ble gjennomført som en Questback-undersøkelse og sendt ut via Facebook til 65 000 registrerte Brun og Blid-kunder i vår. Totalt har 1 770 svart på undersøkelsen.

Undersøkelsen viser at 8 av 10 solariebrukere er imot en 18-års aldersgrense på solarium og at 85 prosent er imot betjente solstudioer dersom forslaget gjør at mange av dem må stenge. 65 prosent ønsker et alternativ til betjeningspåbudet. 85 prosent mener også de får en positiv helseeffekt av solarium.

53 prosent sier at det blir mindre sannsynlig at de stemmer på regjeringspartiene ved neste valg hvis forslaget gjennomføres, mens kun 18 prosent sier forslaget gjør det mer sannsynlig at de vil stemme på dem. 29 prosent svarer at forslaget ikke har noen betydning for egen stemmegivning. Seks av ti nordmenn tar solarium, heter det i pressemeldingen fra Norsk Solarieforening, og mener dermed at saken kan gi utslag ved høstens lokalvalg.

På et spørsmål som ble stilt til brukerne under 18 år, svarer 65 prosent at de vil fortsette å benytte seg av solarium selv om 18-årsgrense innføres og de lovlige norske solstudioene forsvinner. Fire av ti vil bruke ulovlige solstudioer, mens 26 prosent vil benytte seg av solarier i private hjem hvor en kontroll av aldersgrensen er umulig.

- Dette viser at aldersgrenseforslaget ikke vil ha den ønskede effekt. Det siste vi ønsker er at solstudioene blir en undergrunnsvirksomhet. Vi håper at helseministeren er villig til å se på alternativer til dette forslaget, sier Pedersen.