Norsk Tannvernet bedrift?

Undertegnede leder Gerodontologisk seksjon ved Det medisinsk-odontologiske fakultet, Universitetet i Bergen.

Det hadde lenge vært en drøm for vårt miljø å få anledning til å lage en opplysnings-, motivasjons- og instruksjonsfilm for pleiepersonale i eldreinstitusjon. Vi søkte Sosial- og helsedirektoratet om midler og «jubelen sto i taket» da vi fikk innvilget kr 200 000,- til formålet. At disse pengene skulle kanaliseres gjennom Norsk Tannvern, var på dette tidspunkt ikke vesentlig for oss.

Vi var mange som nedla uttallige gratis timer til planlegging og innspilling av filmen. Norsk Tannvern spilte – slik vi ser det – en svært lite konstruktiv rolle i framstillingsprosessen. At Norsk Tannvern forlanger at Norsk Tannvern så å si utelukkende skal profileres for å stå bak det ferdige produktet, er ganske uhørt, men til å leve med. Langt verre er følgende:

Norsk Tannverns utgifter til fremstilling av DVDen var kr 0. For at en institusjon skal få DVDen fra Norsk Tannvern, må de betale kr 301,25 – fremkommet slik: DVD kr 80 småbestillingstillegg (!) kr 72, porto kr 89,- og merverdiavgift kr 60,25. Dette dreier seg om en opplysningsfilm på cirka syv minutter. Kjøper jeg en helaftens spillefilm, kan jeg få denne for under halve prisen. Mitt lokale postkontor hevder at filmforsendelsen vil koste kr 16.

Dette eksemplifiserer en ukultur der Norsk Tannvern, som en presumptivt idealistisk organisasjon, aktivt hindrer distribusjon av viktig informasjonsmateriell ved sterkt å overprise sine produkter. Det er derfor høyst betimelig å stille et spørsmål ved Norsk Tannverns rolle i det profylaktiske og opplysende tannhelsearbeidet.

Er administrasjonskostnadene i Norsk Tannvern for store slik at brukerne – deriblant institusjonene – ikke ser seg råd til å kjøpe inn undervisningsmateriell som Norsk Tannvern har fått helt gratis? (Vi ønsker jo at hver avdeling har en DVD). Trenger vi et Norsk Tannvern som i sin nåværende form opptrer som gjøkunge i opplysningsarbeidet innen tannhelsevern? Alle andre aktører må forholde seg til målkrav og dokumentasjon på kost-nytte-vurderinger. Det synes å være på høy tid at også Norsk Tannvern underlegges slike krav.

Gunhild VesterhusStrand 

Adresse: gunhild.strand@iko.uib.no