Mer penger fra hver pasient – er det rett kurs?

Mot slutten av fjoråret avslørte det danske Ekstra Bladet at Dansk Tandlægeforening (DTF) arrangerte kurs for nyutdannede tannleger, der deltagerne skulle få lære om hvordan de kan tjene mer penger på hver pasient. På kurset Start i praksis, ble det blant annet rådet til å operere ut tenner fremfor å trekke dem, fordi det ligger mer fortjeneste i en operasjon. Og fordi en nyutdannet tannlege er urutinert, og bruker lang tid på ekstraksjonen, noe som gjør det ytterligere ulønnsomt å holde på med, ble det sagt, i følge Ekstra Bladet i desember 2009. Ekstra Bladets journalist var selv på kurset, under cover, som det heter. Overskriftene danske lesere så var: Din tandlæge snyder dig og Tandlæger lærer at flå dig.

Nå er kurset inntil videre tatt av plakaten, kursgiveren har fått sparken og skal ikke lenger samarbeide med DTF, som omarbeider kurstilbudet til nyutdannede tannleger i samarbeid med danske helsemyndigheter.

DTF, som er opptatt av å gjenvinne tillit, går samtidig ut og forsikrer om at de mener at behandlingsforslag fra danske tannleger skal være fundert i et faglig skjønn, og ikke i tannlegenes økonomi.

Samtidig sier DTF at kursgiverens uttalelser er tatt ut av sammenhengen, når de er blitt presentert i avisen. Kursgiveren har en inneforstått måte å formidle stoffet på som har en snert av verkstedshumor i seg, myntet på fagfeller, sier DTFs leder til Tandlægebladet, og debatten har ikke uteblitt. Noen medlemmer av DTF synes foreningen reagerer for vagt. Andre mener at foreningen har vært for hard mot kursgiveren.

For den norske tannlege som tenker at dette kurset høres interessant ut: Nå kan du få det her. Det er kommet til Norge, med amerikaneren Dr. Dick Barnes. Han vil lære deg hvordan du dobler produksjonen med dine eksisterende pasienter, står det i annonsen, som er på engelsk og fremstår som unorsk. På nettstedet til kursgiveren leser vi: Learn to increase your production immediately! He (Dr. Barnes, red. anm.) will share with you a consistent approach to dentistry that will yield production and profit levels far greater than you realize are possible. This is the weekend that your practice will become more profitable. No «Fluff.» Just the «meat and potatoes» regarding how to diagnose, present and gain acceptance for treatment. Get all the information you need to return to your practice and immediately increase your production. Now is the time to take your practice to a new level of profitability.

I skrivende stund er det en uke til kurset går av stabelen, på Hotel Norge i Bergen, i regi av en privat tannlegepraksis i Bergen. Det er uvisst hvor mange tannleger som er påmeldt kurset, men det er interesse for det, og kurset går som planlagt, har Tidende fått bekreftet.

Det finnes tannleger av alle slag. Og for noen er dette altså helt riktig kurs. En av dem er kanskje omtalt under Faglig debatt i dette nummeret av Tidende. Andre synes tankegangen er helt forkastelig.

Annonsen for kurset sto i Tidende nummer to. Noen har også fått kurset markedsført direkte i postkassen. Reaksjonene har ikke uteblitt. Tannleger ringer redaksjonen, og sier at de skammer seg, og vi hører at det snakkes om dette – over hele landet. Kanskje det er i ferd med å danne seg en opinion.

Hvilken kurs har du valgt?

Ellen BeateDyvi