Trenger vi NTF?

Denne utgave av Tidende inneholder et kritisk og tankevekkende innlegg fra kollega Reinert Amundsen om nytteverdien av NTF. Innlegget kommer akkurat idet det nye hovedstyret er i ferd med å påbegynne sitt arbeid. En sentral oppgave for styret blir å fornye NTFs strategiske plan og knytte denne til arbeidsprogram og budsjett. Dette er viktig for at medlemmene, gjennom lokalforeningene, skal kunne komme med innspill om hva de mener foreningen bør arbeide med, slik at vi kan prioritere ulike oppgaver i forhold til hverandre.

I nevnte innlegg trekkes det fram en del eksempler på at det kan være rom for endringer og kanskje også forbedringer. «NTF gjør det som medlemmene bestemmer at skal gjøres» er mitt mantra. Da forholder vi oss altså til det som er vedtatt i de styrende organer. Det er imidlertid ikke alltid at medlemmenes innerste syn når opp til overflaten og blir seriøst debattert og behandlet. I Tidende nr 1/2010 tar Stein Tessem opp nettopp dette dilemmaet. I forkant av revisjonen av den strategiske planen skal vi gjennomføre en medlemsundersøkelse. Denne vil forhåpentlig vise om medlemmene ønsker endringer, hva som i tilfelle skal endres og om prioriteringene skal justeres.

Det ville blitt svært omfattende og omfangsrike svar dersom både Amundsens og Tessems innlegg skulle kommenteres grundig. I stedet lover jeg at alle innspill skal bli tatt seriøst med i det videre strategiarbeidet. Enkelte forhold velger jeg likevel å berøre kort her og nå.

Når det gjelder økonomiske avtaler på vegne av medlemmene, for eksempel med RICA- kjeden, er dette noe vi ofte får innspill på. Vår avtale sikrer medlemmene hotellværelse til en fastsatt pris, mens det hele tiden vil være mulig å handle på spotmarkedet. Ofte vil dette være rimeligere. Men hvis alle organisasjoner hadde lagt sine landsmøter til samme by på samme tidspunkt og alle rom var bortbestilt, kunne det vært Amundsen som hadde tjent på denne ordningen. Slik er det, og per i dag er vi innstilt på å fortsette avtalen. Så får det bli opp til det enkelte medlem om de vil benytte seg av den eller ikke.

Når det gjelder regler og takster for trygderefusjon, så kan disse hverken endres eller offentliggjøres før statsbudsjettet er vedtatt, som regel tett oppunder jul. Da sier det seg selv at det kan være vanskelig å få satt nytt regelverk ut i praksis fra 1. januar. NTF ba senest i fjor om at de nye reglene måtte gjelde fra 1. mars. Dette var imidlertid ikke i tråd med Stortingets vedtak. For 2010 er man noe bedre i rute, selv om tiden var knapp også denne gangen. Men opplysningene vil være å finne på NTFs nettsted så snart de er offentliggjort.

Utenlandsk tannteknikk og tannbehandling i utlandet er tema som jevnlig kommer opp. Vi har et svært høyt kostnadsnivå i Norge. Derfor er det viktig at både tannleger, tannteknikere og dentalvarebransjen er bevisst på sine kostnader slik at eventuelle besparelser til sist kan komme pasientene til gode. Vi er for fri konkurranse. Da må vi akseptere konkurranse fra utlandet også. Både pasienter og tannleger vil gjerne spare penger og handle der det er billigst. Har vi noe grunnlag for å si at utenlandsk er mindre bra? Er det bare i utlandet det forekommer uheldige behandlingsresultater? Vi har veid ulemper mot fordeler ved en større offensiv om tannbehandling i utlandet. Så langt har vi ikke funnet eksempler som holder vann. Og derfor har vi valgt å holde en lav profil. Den beste strategien for å sikre at tannbehandling fortsatt gjøres innenlands, er å satse på god informasjon, høy kvalitet i alle ledd og trygghet for god oppfølging til en fornuftig pris.

Når det gjelder juridisk bistand så har vårt sekretariat i dag betydelig juridisk kompetanse og erfaring og rådgir medlemmene i en rekke saker. Det er ikke tilå unngå at enkelte medlemmer kan få råd de misliker, men det betyr ikke at rådet er galt. En forstandig rådgiver vil også gi upopulære råd når det trengs. Jeg har det klare inntrykk at medlemmene får gode juridiske råd fra NTF.

Med hensyn til konsesjon for svartelisting av dårlig betalere så er jeg ikke enig i at dette bør være et prioritert område for foreningen. Men også denne saken vil bli tatt opp med styret.

Min konklusjon er at vi trenger NTF. Og jeg er overbevist om at vi i all hovedsak er på rett spor. Det betyr ikke at det ikke er rom for endringer og forbedringer. Slik vet jeg at man også tenker i Tidende. Om det er plass til produktomtaler, overlater jeg til redaksjonen å vurdere. Uansett: Det må da være mye bedre å være med i en organisasjon FOR tannleger STYRT AV tannleger og arbeide for forbedringer innenfor rammene enn å stå utenfor eller i en annen forening.

Det er lett å ønske seg mer av det meste. Men når vi skal gjøre mer av noe, står vi overfor to valg: Gjøre mindre av noe annet eller utvide virkefeltet. Det kan bety økte kostnader for oss alle. Men dette skal vi ta en diskusjon om, og jeg inviterer alle til å ta del i denne prosessen. Det er viktig for foreningsdemokratiet.

GunnarLyngstad