Får pasientene den behandlingen de trenger?

Svar til Per Hamre

Jeg ber tannlege Hamre om å ta seg tid til å sette seg inn i gjeldende regler, da kunne han kanskje ha spart seg bryderiet med å stille dette spørsmålet i Tidende. Dette kunne enkelt ha blitt oppklart ved en henvendelse til fylkestannlegen.

Det politiske mandatet for behandling og betaling av tannhelsetjenester er gitt av Helse- og omsorgsdepartementet i Rundskriv I-23/99 Retningslinjer for tannhelsetjenester til flyktninger og asylsøkere i statlig mottak – ansvar, tjenestens faglige innhold og betalingsordninger. Retningslinjene sier at støtten skal baseres på statlige takster, og det vil si Folketrygdens takster og folketrygdens retningslinjer for bruk av takstene. Flyktninger og asylsøkere kan søke UDI om støtte til tannbehandling. Fylkestannlegen er ansvarlig for at behandling og takstbruk i kostnadsoverslagene er i overensstemmelse med gjeldende retningslinjer. Her er det staten som betaler for tannhelsetilbudet.

Det er ikke nødvendigvis slik at tannlegen må behandle pasienten etter Folketrygdens takster. Forskjellen mellom Folketrygdens takst og tannlegens blir da pasientens egenandel. Flyktninger og asylsøkere får penger til livsopphold som også skal brukes til å dekke tannlegeutgifter.

Den offentlige tannhelsetjenesten i Nordland har stor mangel på tannleger. Det kan føre til at det enkelte steder av og til kan være for liten kapasitet til å ta inn voksne flyktninger og asylsøkere, noe som vi beklager. Også de offentlige tannlegene behandler voksne flyktninger og asylsøkere. I 2008 behandlet de 206 personer.

Staten har gitt tilskudd til fylkeskommunene for behandling av rusmiddelmisbrukere og LAR-pasienter, Tannhelsetjenesten i Nordland har inngått en avtale med Nordland tannlegeforening om at fylkeskommunale takster med en påplussing på 20 % skal kunne brukes av de private tannlegene som inngår avtale om behandling av denne pasientgruppen.

Her er det fylkeskommunen som betaler for tannhelsetilbudet.

Regelverket og praktiseringen av dette knyttet til punktene 1–4 er helt klart og transparent for den som ønsker å finne ut av det.

Det fremgår ikke hvilken pasientgruppe dette gjelder, og hvem som har behandlet slike søknader. Det kan tenkes at dette gjelder sosialkontors behandling av søknader fra mottakere av sosial stønad. Her er det i så fall kommunen som betaler.

Tove Broback 

fylkestannlege

Knut Wikstrand 

nestleder