Årskursus i København, 10.-12. april 2008:

Hvilken type er du?

Er du en dynamisk Tommy Tornado, eller hans rake motsetning, den økologiske Karen Korstog? Kanskje du er en Lady Lacoste i midtlivskrise, eller en faderlig Ole Oldschool? Nei, du er nok ikke det, men du kjenner sikkert noen som er det.

Danskenes landsmøte, Årskursus, arrangeres hver vår i Bella Center i København.

I alt 1 900 tannleger var påmeldt danskenes landsmøte, som de kaller Årskursus. Deriblant 46 norske. Danskenes arrangement er altså litt mindre enn det norske, deltakermessig. Utstillingen, Scandefa, virker til gjengjeld større enn Nordental. Og utenlandsbesøket på Årskursus er definitivt større enn på landsmøtet. Det er særlig mange nordmenn som finner veien til København hver vår, mens danske og andre utenlandske tannleger som år om annet besøker NTFs landsmøte i oktober, kan telles på én hånd eller to. Slik er det bare.

Til åpningen av årets årskursus kom kommunikasjonsrådgiver Henrik Byager for å gi sin godmodige, halvondskapsfullt kjærlige karakteristikk av fire tannlegetyper. Til glede og irritasjon, og til ettertanke. Du kommer nemlig ikke utenom at du har et image. Men har du tenkt på hvem du er? Gjør det når du leser dette. Kanskje du kjenner noe av deg selv igjen. For dette er arketyper, og det skal godt gjøres å ha alle egenskapene til en av dem. Du kan gjerne more deg med å plassere dine kolleger i bås. Eller du kan forkaste det hele som vås.

Byager har i hvert fall gjort sin såkalte research på hvem tannlegene er, og fordelt sine funn og karakteristika på fire, og slik fylt skikkelsene til to menn og to kvinner med innhold. Kjønnene kunne vært byttet om, sa han, i hvert fall på én eller to av dem. Til å kommentere typene fikk vi formannen i Dansk tandlægeforening, Susanne Andersen.

Den dynamiske

Først får vi møte Tommy Tornado. En dyktig og dynamisk mann i 40 – 50-årene. Han har solid utdannelse, synes han, og han har fått smaken på hva den kan brukes til. Han er både smart og smooth, og han har fått med seg mye om hvordan man tjener penger.

Tenner på én time er et slagord som appellerer til denne mannen. Botox er en utmerket ting. Sprøyt det inn. Skjønnhetsbehandling, ja takk! Det er god forretning. Store klinikker, gjerne i kjede, er det vi skal ha. Jo større jo bedre. Hvorfor ikke dominere hele markedet? Kjør på!

Han reiser verden rundt på studietur, og ferierer gjerne i store byer. Arbeid og fornøyelse bør kombineres. Det gir skattemessige fordeler. Han oppsøker spisesteder med Michelinstjerner og følger godt med på den fronten. Golf er en helt naturlig fritidssyssel. Det er der det skjer. Han er strømlinjeformet, Armani-velkledd og ulastelig. Selv synes han at han er en av de dyktigste i verden.

Pasientene er hans kunder, og han behandler den gapende munnen akkurat så hyggelig og imøtekommende som seg hør og bør, når man har med en gapende lommebok å gjøre. Han vet hvor han får pengene sine fra. Og de som kommer i hans stol, smiler han bredt og vennlig til. Han vil ha flest mulig der, som han kan selge mest mulig til. Går det bra, blir det ennå en skiferie i alpene på ham, og han kan opprettholde sitt solbrune og velpolerte image.

– Hold kæft, hvor det kører for mig! Sier Tommy Tornado. Så går han hjem til sin veldreide kone og sier: – Hei skatt! Jeg har gjort det igjen – og du er verdens heldigste kvinne.

– Er det noen fremtid i ham, spurte Henrik Byager formannen i Dansk Tandlægeforening, Susanne Andersen?

– Ja, det er det bestemt. Han er dyktig, og han kan lære tannlegestanden at tingene kan gjøres på nye måter. Han viser at det er mulig å utvikle en god og lønnsom forretning. Han har skjønt nytten av å sette fokus på det folk vil ha, og vet hva kundene blir glade for. Ham er det absolutt fremtid i.

Den økologiske

Så fikk vi møte Karen Korstog. Og det er et helt annet menneske. For henne er tenner blitt veien til verdens frelse. Hvor var vi egentlig, uten våre tenner? Hun vil helst til den tredje verden der hun virkelig kan hjelpe noen. Hun sykler bestandig, og lever hundre prosent økologisk. Kroppen kles med naturmaterialer. Hun er vid åpen for samarbeid med alternative behandlere.

Dessuten vet hun «alt» om pasientene sine, og drømmer om dem om natten. Hun er singel. Det finnes ikke den mann som deler hennes idealer helt og fullt. Og da kan det være det samme.

Pasientene hennes er forresten minst like økologisk og alternativt orienterte. Samtidig kan de være noe helt annet, og ofte såkalt kreative. Både reklamebyråfolk og arkitekter setter seg i hennes stol. Alle som er villige til å gjennomgå en holistisk analyse kan havne der.

– Er dette en tannlege for fremtiden, Andersen?

– Ja, jeg tror det er mange som vil ha henne. Den alternative verden er ganske stor. Mange ønsker seg noe spirituelt, også når de er hos tannlegen. Men Karen Korstog trenger et kurs i økonomi. Hun kan nemlig godt gjøre en god forretning hvis hun vil.

Midtlivskrisen

Og her har vi Lady Lacoste. En midt på treet-tannlege. Hun er ikke verdens beste, og har heller ingen slike ambisjoner. Hun vet ikke en gang om hun vil være tannlege. Men hun vil for all del opprettholde sin sosiale status og tjene gode penger. Hun vil ha pene klær av riktig merke, og ha det godt.

Hun er den første til å kjøpe boken «Hvordan se ti år yngre ut» når den kommer ut. Hun går tur med staver, og reiser på ferie til Skagen og St. Tropez. Med mannen sin, som hun ikke har noe særlig til felles med.

Hun har det litt vanskelig med pasientene av og til. Hun vil så gjerne bli godt likt, men det er ikke alle som forstår henne. Hun er konfliktsky og pleasende.

Hun vet godt at Tommy Tornado er svært dyktig og at Karen Korstog er mer bevisst. Hun er i dyp tvil om sin egen identitet. Hun er 45 – 50 år og lurer på hva hun skal gjøre. Kanskje hun ikke skulle blitt tannlege i det hele tatt?

– Finnes det mange av denne typen, Susanne Andersen?

– Ja! Og de gjør det de skal. De følger med, og er pliktoppfyllende. Alt er i orden der i gården, og økonomien er på plass. Men de har ikke nødvendigvis alt av det nyeste. Dagen på arbeidet skal være hyggelig og ikke for besværlig. Denne typen er det mange av, og de kan være både klinikkeiere og ansatte.

Den gamle skole

Så er vi kommet til Ole Oldschool. En institusjon. Han har virkelig grodd sammen med jobben sin. Han er dyktig og erfaren og han har sett absolutt alt, minst 100 ganger.

Her er det ikke snakk om konsern eller alternativ behandling, nei. Takk som byr. Den nye typen pasienter som maser om websider der de har lest om ulike typer materialer er også svært irriterende, sarte og krevende. Snakk om nonsense.

Oldschool kjører Volvo, han. Og går på jakt. Han forstår seg slett ikke på dem som klager over piperøykingen hans. For noe pjatt. Dette har han drevet med i alle år, og det akter han å fortsette med. Dessuten interesserer han seg for single malt whisky.

Han har en liten solid solopraksis, og vil aldri bli stor. Skjønnhetsbehandling er sludder, og han vet ikke hvem han hater mest av Tommy Tornado og Karen Korstog.

– Holder han ut å møte morgendagen?

– Ja da. Denne typen har lang holdbarhetstid. Han er på rett sted, og der blir han. Det gjør personalet hans også. Så sant de ikke slutter i løpet av den første uken, er de der gjerne de neste 40 årene.

Han får nye pasienter også. Det er mange som ønsker seg en far, og dette er en ekte patriark. Han ordner opp. Han trekker visdomstannen din, og sender deg hjem med beskjed om å ta deg et glass rødvin hvis du får vondt. Ta gjerne to. Det siste han ønsker seg er innsikt og dialog om hvordan pasienten egentlig har det.

Var det noen som kjente seg igjen i disse typene? Selvsagt ikke. Men du verden hvor mange andre dette passet på. Ikke sant?

Tekst og foto:
Ellen BeateDyvi