Mikroterrorister. Bakterie-, virus- og soppinfeksjoner som truer vår helse

Tony Hart

Denne boken er først og fremst ment som en enkel håndbok, en mikrobenes Hvem, Hva, Hvor. Den er ingen lærebok, men henvender seg til enhver som ønsker raskt å finne fakta om ulike mikrober. Den gir korte oversikter over de mest aktuelle mikrobene og de sykdommene de kan medføre. Den omtaler blant annet prionsykdommen Creutzfeldt-Jacobs sykdom, aktuelle virus forbundet med fugleinfluensa, hiv og sars, samt bakterier forbundet med legionærsyke, matforgiftning fra «hamburgerbakterien» og botulisme, blant mange andre. Vi finner opplysninger om når mikroben først ble oppdaget, hvor den stammer fra, eventuell inkubasjonstid, symptomene den kan gi, mulig dødelighet, behandling og forebyggelse av sykdom.

Boken er organisert rundt de fire hovedgruppene av patogene mikrober og er således delt i fire kapitler som tar for seg henholdsvis virus, bakterier, sopp og protozoer. Innenfor hver av gruppene deles mikrobene inn i familier og deretter i enkeltarter. Hvert kapittel har sin fargekode. Med mindre mikroben er spesielt viktig, omtales hver enkelt stort sett på en side. Det gis en kort omtale om den enkelte mikrobe, etterfulgt av korte avsnitt om kliniske særtrekk, behandling, og forebyggelse. For at man raskt skal kunne finne informasjon om den enkelte mikrobe er hver side organisert likt. For hver mikrobe er det i tillegg satt inn bokser med «raske opplysninger» der essensen er samlet. Det benyttes også ulike ikoner som ved hjelp av enkle figurer beskriver egenskapene til mikrobene. Ikonene er alltid satt i samme rekkefølge og gir informasjon om hvorvidt sykdommen som mikroben fremkaller er dødelig, de vanligste overføringsveier, behandlings og forebyggelsesmuligheter og hvorvidt det finnes effektiv vaksine. Forklaringen til de ulike ikonene er gitt i bokens innledning. Innledningen forklarer også hva mikrober er og beskriver kort de fire ulike grupper av mikrober. Det er også en kort beskrivelse av normalflora og kroppens områder som er kolonisert. Til slutt i innledningen forklares hvordan man lettest finner frem i boken. Boken inneholder også en nyttig ordliste med faguttrykk som vil være ukjente for menigmann. Innholdsfortegnelsen er fullstendig, slik at man kan slå opp enten på sykdom eller på mikrobenavn, noe som gjør det lett å finne det man leter etter.

Boken er en reise inn i mikrobenes verden. Den er fargerik og illustrert med dramatiske, fargede elektronmikroskopiske bilder av de enkelte mikrober. Det er effektfullt at mikrober som kan forårsake død er gjengitt på sort bakgrunn. Formuleringene er korte og presise formulert uten unødig fyllstoff. Boken kan anbefales til lesere som ønsker lett tilgjengelig informasjon om aktuelle mikrober og de sykdommer de forårsaker.

Anne AamdalScheie 

Oslo: TUN forlag; 2006. 199 sider, ISBN 82-529-2888-9