Praksisundersøkelsen 2006 så langt: stemmer dette?

Trettien prosent av de privatpraktiserende tannlegene driver praksis som et aksjeselskap. 34 % av praksiseierne er samlokaliserte med andre praksiseiere og kun 36 % driver solopraksis. (Se Figur 1 og 2). Tallene stammer fra Praksisundersøkelsen som ble satt i gang i juni 2006 som et samarbeidsprosjekt mellom Seksjon for samfunnsodontologi ved Det odontologiske fakultetet i Oslo og NTF, med økonomisk støtte fra blant annet Sosial- og helsedirektoratet. Det er foreløpig kommet inn svar fra ca. 1 000 tannleger. Det blir sendt ut skjema igjen i august til dem som ennå ikke har deltatt.

Figur 1. «Hvilken praksisform beskriver best din situasjon?»

Praksisform

Figur 1 viser fordelingen av praksisformer blant tannlegene som til nå har deltatt i undersøkelsen. Andelen som arbeider i solopraksis og andelen praksiseiere som er samlokalisert eller eier praksisen sammen med annen praksiseier ser ut til å være om lag like store. Sammenlignet med praksisundersøkelsene i 1992 og 1997 ser det ut til at solopraksis som praksisform er betydelig på retur, i 1992 og 1997 arbeidet mellom 60 og 70 % av tannlegene i solopraksis (1, 2). Så langt viser tallene at 14 % av tannlegene i privat praksis er assistenttannleger hos praksiseier.

Organisering

Det er mange måter praksiseiere kan drive og organisere praksis på. Blant praksiseierne som til nå har deltatt i undersøkelsen, oppgir halvparten at de har atskilt praksisdrift, men deler noen kostnader etter avtalt nøkkel. Om lag 1 av 3 har felles praksisdrift der inntekter og kostnader fordeles (Figur 2).

Figur 2. «Det er mange måter praksiseiere kan drive og organisere praksis sammen på. Hvilket alternativ passer best på din situasjon?» Omfatter praksiseiere som er samlokalisert/eier praksisen sammen med annen praksiseier.

Selskapsformer

I 1992 var bare noen få praksiser organisert i aksjeselskap. Aksjeselskapsformen og andre nye former for praksisdrift synes å være i sterk stigning, blant annet ser vi i 2006 at selskapsformer som ansvarlig selskap (ANS) og delt ansvar (DA) også er tatt i bruk blant privatpraktiserende tannleger. Det synes også å være en økende tendens til at praksiseiere er medeiere i driftsselskap som leier ut utstyr med mer til tannlegene.

Stemmer de nye tallene?

Ja, det vet vi først når resten av spørreskjemaene fylles ut og returneres. Undersøkelsen vil gi mange interessante opplysninger om endringer vi antar skjer i den private sektor. Gallup TNS sender ut spørreskjema i NTF-merkede konvolutter i slutten av august. Tannleger med registrert e-post adresse i NTF vil få skjemaet tilsendt via e-post. For å få et helhetlig og riktig bilde av den private tannhelsesektoren er det viktig at så mange som mulig setter av noen få minutter til å delta i undersøkelsen. Vi oppfordrer alle til å sende inn de tilsendte spørreskjemaene!

Referanser

  • 1. Holst D, Grytten J. Praksisundersøkelsen 1992 – 1993. Nor Tannlegeforen Tid 1994; 104; 216 – 9.

  • 2. Grytten J, Skau I. Andelen kvinnelige tannleger i privat praksis er økende. Nor Tannlegeforen Tid 1999; 109; 224 – 7.

JosteinGrytten, 
DortheHolst 
og
IreneSkau