Se opp for forfalskede produkter

Fig. 1. Bilder av originale og forfalskede (counterfeit) porsjonsspisser med kompositt. Bildene er hentet fra en melding (Medical Device Alert) fra Nord-irske helsemyndigheter (Ref. MDEA(NI)2005/34, http: //www.dhsspsni.gov.uk/niaic).

Ulovlige kopiprodukter er et problem i mange bransjer. Nå har det kommet til odontologien også. Det er oppdaget at et komposittprodukt i porsjonsspisser er blitt kopiert og solgt som originalvare. Det britiske tilsynsorganet Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency (MHRA, www.mhra.gov.uk) har sendt ut en advarsel om et forfalsket produkt (counterfeit product) av kompositten THP Spectrum fra Dentsply. Det samme har Nord-irske helsemyndigheter gjort. Det ser ut til at pakningene er kopiert, med produksjonskode (lot nr) og det hele, men det er små forskjeller i utformingen av selve spissene. Blant annet mangler de ordet «Spectrum» (Fig. 1). Det er rapportert at kompositten stivner raskere enn vanlig og at kapslene kan sprekke ved bruk.

Dette viser at det er grunn til å være årvåken ved anskaffelse av produkter utenom vanlige kanaler. Hvis det mangler CE-merke, er det ulovlig og straffbart å benytte produktene på pasienter.

Nils RoarGjerdet