Hva er galt i NTF?

Kommentar til kontingentsaken

Som ferske tannlegestudenter tre år etter siste verdenskrig ble vi informert av NTFs generalsekretær om at gjennomsnittsalderen for norske tannleger var 53 år. Følgelig var det hensiktsmessig å melde seg inn i NTFs Begravelseskasse omgående.

Begravelseskassen hadde en stille død for tre år siden og, som kjent, er levealderen for norske tannleger i dag lik landsstatistikken. Norske tannleger lever med andre ord for lenge – og de pensjonerte kolleger utgjør nå en økonomisk belastning for NTF med 21,5 % av medlemsmassen.

På dette grunnlag vedtok NTFs representantskap i november 2004 å fjerne bestemmelsene om kontingentfritak for tannleger som har vært medlem i 35 år/har fylt 67 år. Uansett yrkesaktivitet vil alle medlemmer bli avkrevd medlemskontingent så lenge de lever.

Vedtaket gir grunn til uro og ettertanke hos en 79-årig, avdanket kollega som har betalt kontingent til NTF og lokalforening i 41 år: Har jeg blitt en økonomisk belastning for NTF?

«De eldre er en ressurs» tenkte et lyst hode i administrasjonen og forslo at oldisene skal redde NTFs økonomiske krise. Hovedstyre og representantskap griper begjærlig den uetiske, asosiale, ukollegiale merkantilideen – inspirert av president Putins opphevelse av sosiale goder for russiske pensjonister.

Hva er galt i NTF? «Inntektene dekker ikke utgiftene» ifølge hovedstyret. Mitt forslag: Kanskje det kan spares inn et par millioner ved reduksjon i NTFs 18-hodete administrasjon?

Jeg har stor forståelse for bølgen av utmeldte pensjonerte kolleger etter kontingentvedtaket.

Carl HenrikBernhoft 

Adresse: Barliveien 42, 5142 Fyllingsdalen