Nytt prosjekt:

Veileder for utredning av pasienter ved mistanke om bivirkninger fra tannfyllingsmaterialer

Sosial- og helsedirektoratet har igangsatt et prosjekt for å utarbeide en veileder i utredning av pasienter ved mistanke om bivirkninger fra tannfyllingsmaterialer. Veilederen som er planlagt ferdig innen utgangen av 2006 vil bli sendt ut til alle landets tannleger; leger, relevante sykehusavdelinger og legespesialister.

Seniorrådgiver Liljan Smith Aandahl i Sosial- og helsedirektoratet er prosjektleder og overtannlege Nils Lunder er sekretær for prosjektgruppen. Det er nedsatt en referansegruppe hvor NTF er representert sammen med legeforeningen, de odontologiske læresteder, NIOM, fylkestannlegene, pasientorganisasjonene, Folkehelseinstituttet og Statens helsetilsyn.

Veilederen vil bygge på tre uavhengige kunnskapsoppsummeringer:

  • Rapport fra Bivirkningsgruppen for odontologiske biomaterialer.

  • Rapport fra Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten.

  • Rapport fra NAFKAM (Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin)

Rapporten fra bivirkningsgruppen vil bygge på data fra 688 henviste pasienter i løpet av 12 år, og også ta for seg en utskiftningsstudie som pågår.

Nasjonalt kunnskapssenter vil gjennomføre en kritisk gjennomgang av vitenskaplig litteratur og derigjennom foreta en kunnskapsoppsummering angående resultatet av utskiftning av tannfyllinger I hovedsak skal dette gjelde de som har fått fjernet sine amalgamfyllinger og erstattet dem med kompositt, gull eller keramer eller får annen alternativ eller ingen behandling.

NAFKAM planlegger å innhente informasjon om amalgamrelaterte helseplager direkte fra befolkningen i tre faser basert på metodikk og erfaring de har fra sin basisvirksomhet.

SisselBjørntvedt 

fagsjef, NTF