NTFs representantskapsmøte, Gardermoen 19. – 20. november, 2004

Avgjort på forhånd?

Det ble ingen heftig diskusjon eller opphetet stemning rundt spesialistsaken, tross opptakten og debatten før selve møtet. Noen må ha trukket det lengste strået på forhånd, for da møtet startet, kom oljen på vannet før noen hadde rukket å telle til fire. Da var det bare for representantskapet å vedta de syv sortene. Det passet fint siden møtet fant sted oppunder jul.

Ordførerkollegiet (t.v.) diskuterer med hovedstyremedlem Inger-Lise Mathiesen (t.h.) mens presidenten følger med. Foto: Gudrun Sangnes. .

Det ble ingen huskestue altså, og egentlig heller ikke så mye å huske fra årets møte i Tannlegeforeningens øverste besluttende organ. Bortsett fra vedtakene, som naturligvis må legges på minnet til dem som har i oppgave å følge opp.

Vi får de tannlegene vi trenger

En og annen minneverdig replikk kommer sikkert også til å bli husket. Som for eksempel da dekanen ved Bergensfakultetet startet friskt med å si at han personlig ikke ville underlagt seg en nyutdannet tannlege, som han ovenikjøpet ville titulere «halvfabrikata». Dette skjedde under paneldebatten før selve møtet tok til, der man skulle søke å finne svaret på spørsmålet: «Får vi de tannlegene samfunnet trenger?» Magne Raadal så oppriktig lei seg ut etter hvert som salen og de øvrige paneldeltakerne både umiddelbart og massivt sa ham imot. Han hadde ikke ment det slik, sa han, mens han krøp til korset. Og vi tror ham. Han mente vel som alle andre at nyutdannede tannleger fra både Bergen og Oslo, og sikkert etter hvert Tromsø også, er og blir gode nok. De mangler bare litt mengdetrening. Og den må komme etter endt utdanning. Så kan man diskutere og etter hvert bestemme om det er Den offentlige tannhelsetjenesten som skal ta seg av det, slik den mer eller mindre gjør i dag, eller om det skal innføres turnustjeneste.

Syv spesialiteter – og allmenntannlegen er en hellig ku

Etter en relativt kort debatt rundt spørsmålet om hvilket antall spesialiteter NTF bør gå inn for, med to lange innlegg fra henholdsvis president Carl Christian Blich og Oslo-representanten Bent Gerner innledningsvis, fattet representantskapet vedtak om at NTF skal arbeide for opprettelse av tre nye, det vil si til sammen syv, kliniske spesialiteter. Videre heter det i vedtaket at NTF legger til grunn at allmenntannlegens kompetanse ikke skal innskrenkes av spesialitetene, at trygdefinansiering ikke må knyttes opp mot spesialistkompetanse og at det må knyttes lønnsmidler til desentralisert spesialistutdanning og kandidater som sikter mot dobbeltkompetanse.

Hvor i all verden?

Det oppsto full forvirring etter at representantskapet hadde vedtatt å legge landsmøtene i 2008 og 2009 til Oslo. Da ble det nemlig sagt at Lillestrøm ikke er i Oslo. Og dermed er det ingen som i skrivende stund riktig vet om Lillestrøm er i Oslo, slik det var i 2004, eller om landsmøtearrangementet må avvikles i Oslo sentrum for å være i Oslo. Det er med dette godt mulig at det blir en ny sak og ny diskusjon rundt dette åpenbart engasjerende temaet når representantskapet møtes i 2005.

Pensjonistene må betale

Oppe til debatt og votering var også hovedstyrets forslag til endring av vedtektenes paragraf 14, som handler om hvor stor andel av medlemskontingenten de enkelte medlemskategorier skal betale. Slik vi forsto representantene hadde særlig forslaget om at pensjonister skal betale 15 prosent av full pris vakt reaksjoner lokalt. Noen negative og noen positive. Og slik ble det. Fra og med 1. januar 2005 betaler pensjonistmedlemmer, sammen med studenter og ikke yrkesaktive 15 prosent av full kontingent i NTF. Dermed har man fått en liten inntektsøkning, hvis ikke alle melder seg ut. Og en betydelig opprydding i systemet. For nå er kategoriene som betaler 11, 19 og 40 prosent av kontingenten også ute av verden.

150 timer etterutdanning over fem år

Det var stort sett stor enighet om hovedstyrets forslag til retningslinjer for etterutdanning av tannleger. Vedtaket sier at for å drive sin virksomhet forsvarlig bør aktive medlemmer av NTF i løpet av en femårsperiode ha gjennomført 150 timer planlagt etterutdanning. Etterutdanningen bør bygges opp systematisk innenfor de fagområdene virksomheten omfattes av. Etterutdanningen skal være dokumenterbar.

Vedtaket omfatter også en oppramsing av tellende aktiviteter, inkludert et forslag fra Aust-Agder-representanten Jan Line om at hospitering ved kompetansesenter skal regnes med.

Reklameavtalene opprettholdes

Debatten før vedtaket om videreføring av reklameavtalene er gjengitt nærmest i sin helhet i Presidenten har ordet i Tidende nr. 16, 2004.

Valg

Før Torunn Lindland Gaarden, fra Bergen, klubbet sin siste sak gjennom i representantskapet, ble varaordfører Christian Danielsen, fra Stavanger, valgt til ny ordfører og Ivar Hoff , Bergen, valgt som ny varaordfører.

Les mer

Representantskapsmøtet fikk også nyhetsdekning på www.tannlegeforeningen.no i dagene møtet pågikk. Heftet med sakene ble sendt ut til alle medlemmer av NTF på forhånd, dette ligger også på samme nettsted, likeledes protokollen fra møtet.

Ellen BeateDyvi