MNTF – et kvalitetsstempel?

For noen år siden vurderte NTFs hovedstyre å utarbeide informasjon til publikum for å fremheve det kvalitetssikrede i å benytte tannleger som var medlemmer av Den norske tannlegeforening. Prosjektet ble imidlertid lagt på is. Ikke bare fordi mer enn 96 % av Norges tannleger er medlemmer i foreningen og det derfor hadde diskutabel verdi å fremheve disse mange fremfor de relativt få uorganiserte, men fordi det faktisk kan være vanskelig å dokumentere at MNTF er synonymt med kvalitet. Hva skal eventuelt inngå i et slikt kvalitetsstempel fra foreningen? For brukerne vil nok faglig kompetanse være et hovedpoeng. I praksis er det bare kontingentrestanser som fører til at tannleger strykes som medlem. Og da blir spørsmålet: Er MNTF virkelig et kvalitetsstempel?

Det stilles ingen krav til NTFs medlemmer hva gjelder kompetanse og faglig oppdatering i form av etterutdanning. Slik sett kan man – og noen gjør det sikkert – behandle pasienter i årevis etter endt grunnutdanning uten å ajourføre sine kunnskaper.

Vi har dessuten i de senere år sett en reduksjon i deltakelsen ved NTFs kurs, og etter en totalvurdering har vi valgt å fjerne augustkursene fra det sentrale tilbudet for å styrke andre fagsatsinger.

Spørsmålet nå er om NTF bør utvikle retningslinjer for etterutdanning, og hva de i så fall bør inneholde. Vi vet at enkelte andre organisasjoner stiller krav om etterutdanning til medlemmene, og lovverket pålegger oss å ha et system for faglig oppdatering. Myndighetene har imidlertid ikke stilt konkrete krav, og vi tenker da: Hvordan bidra til et system som er fleksibelt og håndterbart for våre medlemmer, og som bidrar til at de opprettholder kvaliteten på sin faglighet.

NTFs fagnemnd har utarbeidet et forslag til retningslinjer for etterutdanning som nylig var ute til høring blant lokalforeningene, og som hovedstyret ønsker behandlet i representantskapet kommende høst. Fagnemndas forslag er basert på resultatene fra en spørreundersøkelse som ble gjennomført av MMI i 2000. 66 % av tannlegene hadde deltatt på kurs inneværende år. 61 % var enige i at obligatorisk etterutdanning bør innføres i nær fremtid. 69 % mente at retningslinjer fra NTF kan være et alternativ til obligatorikk. 33 % mente at minimum 40 timer etterutdanning per år er nødvendig for å være faglig oppdatert. 31 % uttrykte at 20 – 39 timer er nok. I sum mente altså 64 % at mer enn 20 timer etterutdanning må til hvert år. Når man tenker seg et fleksibelt system der man får godkjent diverse kurs og møter man deltar på, så burde ikke 20 til 40 timer være uoverkommelig. Skulle man for eksempel gjennomføre en TSE-modul annet hvert år, ville mye av et slikt «krav» være oppfylt. Krav er satt i anførselstegn, men burde disse fjernes? Bør vi ikke stille noen krav til oss selv? Vårt inntrykk nå, etter å ha innhentet høringssvar fra lokalforeningene, er at de fleste ønsker å begrense timeantallet fra de foreslåtte 40 og ned mot det halve. Obligatorikk ser ut til å være uønsket. Her skal det verken brukes «pisk eller gulrot». Det kan synes som om holdningene fra 2000 er i ferd med å endres. Eller så er det noe med representativiteten i MMIs utvalg eller blant de tillitsvalgte.

Saken vil bli drøftet i Forum for tillitsvalgte i april, og det vil bli informert grundig om hovedstyrets endelige forslag før årets representantskap. Et fleksibelt sett med retningslinjer som innebærer et fornuftig antall timer årlig vil kunne brukes som foreningens anbefalte system. Dette vil virke positivt utad overfor publikum som skal betale for våre tjenester. Hvorvidt NTF på sikt også bør ha et krav om obligatorisk etterutdanning for sine medlemmer er en annen diskusjon.

Det er et hovedstyres plikt å peke ut en kurs. Vår anseelse blir relativt beskjeden dersom vi kun skal arbeide for våre mest åpenbare økonomiske interesser. Jeg håper i så måte at vi kan komme frem til et realistisk sett med retningslinjer for etterutdanning ved årets representantskap. Kanskje kan disse bidra til å snu den negative trenden hva gjelder kursdeltakelse. Kanskje kan de også styrke sannsynligheten for at MNTF innebærer kvalitet ?

Carl ChristianBlich