«En gammel mann som danser». Ettertenksom enmannsdialog avsluttet landsmøtet:

Om tro, håp og kjærlighet

En masaikrigers betraktninger rundt det å være menneske, gjøre valg og leve et langt liv markerte avslutningen av landsmøtet for mange av årets deltakere. NTFs fagnevnd hadde spandert en hel teaterforestilling, og skuespilleren Per Christian Ellefsen imponerte. Forestillingen innledet en seanse om flerkulturell kommunikajon.

Hvor mange sekunder, solstråler og skyer må til for å glemme? En masaikriger og en norsk parkeringsvakt møtes på savannen i Kenya. De forelsker seg, og bestemmer seg for å leve sammen. Før hun krysser broen på vei tilbake til Norge, gir hun ham vesken sin og et løfte om å komme tilbake. Det er 33 år siden, og hun er ennå ikke kommet. Men hvert år den 19. mai står han der, i håp om at hun skal komme over broen igjen. Vesken hennes har han ikke våget å åpne. Før nå.

«En gammel mann som danser» er fortellingen om den umulige kjærligheten mellom en norsk parkeringsvakt og en masaikriger, om en mann og en kvinne som elsker hverandre, men ikke nok til at noen av dem eller begge vil ofre alt og satse. Det handler om to verdener som møtes i en håndveske under et tre på savannen. Og om en gammel mann som, selv om det gjør vondt, ikke er blitt for gammel til å danse.

Forestillingen er skrevet av Henning Mankell for, og i nært samarbeid med, Per Christian Ellefsen. Sammen lar de den gamle mannen dele sin egen og sitt folks historie med oss. Sist høst gikk forestillingen på Torshovteateret i Oslo

Mange kjenner forfatteren Henning Mankells krimbøker med førstebetjent Kurt Wallander i Ystad som hovedperson. Ved avslutningen av årets landsmøte fikk vi anledning til å stifte bekjentskap med en annen side av hans forfatterskap, og oppleve Per Christian Ellefsen på scenen. Mankell er som mange kjenner til, bosatt i Mosambik, men har også i flere år arbeidet med tekster og regi ved flere teatre i Norge. For en tid tilbake medvirket Per Christian Ellefsen i en afrikansk film, og han ble fascinert av masaifolket, et gammelt krigerfolk med rike tradisjoner. Et resultat av samarbeidet mellom Mankell og Ellefsen er blitt til forestillingen «En gammel mann som danser», hvor Per Christian Ellefsen er alene på scenen, akkompagnert av musikalske bidrag fra Per Christian Revholt.

Ellefsen formidler teksten om en norsk turists Afrikareise, som deltaker i en gruppe. Han gir korte riss av enkelte av de andre i reisefølget. Og maler ut møtet med masaikrigeren, som står der ute på savannen, urørlig. Før samtalen oppstår mellom masaien og nordmannen. I løpet av en rolig dialog får vi bakgrunnshistorien og tanker om det å være menneske og leve et langt liv. Om hvordan man gjør sine valg og tar beslutninger som får konsekvenser som man ikke aner omfanget av før etterpå. Vi får også utveksling av syn på hvordan andre folk betrakter en og innsikt i hvor like vi mennesker er, og hvor forskjellige.

Mange av landsmøtedeltakerne fikk med seg en engasjerende, humoristisk og overraskende forestilling som var innledning til en runde om flerkulturell kommunikasjon med bidrag fra tannlegene Harry-Sam Selikowitz og Torunn Gaarden, i tillegg til spesialrådgiver i Norges Røde Kors, Eva Khan.

Ellen Beate Dyvi