§§§Spør advokaten

NTFs advokat får mange spørsmål om praktiske og juridiske problemstillinger fra tannlegenes hverdag. Tidende vil ta opp enkelte av disse problemstillingene i en egen spalte. Leserne oppfordres til å komme med egne spørsmål som enten kan sendes til redaksjonen eller direkte til Knut S. Kjølstad.

Spørsmål: Både tannleger og tannpleiere må ha autorisasjon for gå inn under kategorien helsepersonell i lovens forstand Hvordan er dette for tannteknikerne?

Svar: Etter 1. januar 2003 er det ikke tillatt å benytte yrkestittelen tanntekniker uten å ha fått autorisasjon. (Frem til 2008 gjelder spesielle overgangsbestemmelser). Rett til autorisasjon etter søknad har den som har avlagt eksamen i vedkommende fag ved norsk universitet, høgskole eller videregående skole. I følge en nordisk konvensjon har alle som har autorisasjon i de øvrige nordiske land tilsvarende rettigheter i Norge. Dette betyr blant annet at det bare er autoriserte tannteknikere som omsetter egenproduserte varer som er unntatt fra merverdiavgiftsplikten. Andre virksomheter som importerer eller foretar bestillinger her i landet av tanntekniske produkter for videresalg skal beregne avgift ved videresalget. Det betyr videre at det stilles krav om forsvarlig yrkesutøvelse, til internkontroll og tilsyn, krav om informasjon til pasientene, om taushetsplikt og personvern, til dokumentasjon/journalføring, om forsikring og krav om meldeplikt på tilsvarende måte som for annet helsepersonell i tannhelsetjenesten.