Er det behov for Bidragsfondet?

Muligheten for å gi en økonomisk håndsrekning til kolleger som trenger det har lange tradisjoner i NTF. Men den senere tiden er det kommet betydelig færre søknader om støtte fra Bidragsfondet enn tidligere, forteller lederen for NTFs bidragsutvalg, Per S. Nordby. Han og de tre andre medlemmene i utvalget har diskutert å foreslå en nedleggelse, men vil nødig at det skal skje – i hvert fall ikke før det er helt sikkert at det ikke er behov for ordningen som mange kolleger har vært opptatt av, og som har eksistert siden 1904, da Norske Tannlægers Understøttelselsselskab (NTUS) ble stiftet. I 1973 ble NTUS selvstyre opphevet og NTFs bidragsfond opprettet. Bidragsutvalget er fondets styre, og velges av NTFs representantskap for to år. Sist år mottok utvalget to søknader, hvorav én ble innvilget støtte.

Per S. Nordby er leder for Bidragsutvalget i NTF. Han vil gjøre fondet kjent, og nødig avslutte ordningen med økonomisk håndsrekning til trengende kolleger, som har eksistert siden 1904.

– Hvor mye penger har dere til fordeling hvert år og hvem kan søke om støtte fra NTFs bidragsfond?

– Bidragsutvalget disponerer de midlene som representantskapet hvert år bevilger. De siste årene har det vært 60 000 kroner. I tillegg kommer renteinntektene, som har variert nokså mye, men til sammen har vi cirka 100 000 kroner til fordeling hvert år. Alle medlemmer av NTF, eller etterlatte av medlemmer, som har behov for økonomisk støtte av en eller annen årsak, kan søke midler fra Bidragsfondet. Om formålet sier våre retningslinjer ikke annet enn at den som søker må ha behov for økonomisk hjelp. Men alle søknader må naturligvis begrunnes, og hver søknad blir nøye vurdert, samtidig som vi gjør undersøkelser som gjør oss sikre på at behovet er reelt før vi gir støtte. Den største enkeltutbetalingen vi har foretatt er på 22 000 kroner.

– Hva tror du grunnen er til at det nå kommer så få søknader til Bidragsutvalget?

– Det kan være at ordningen er for lite kjent. Og det kan også være at de generelle støtteordningene er så gode at det ikke er behov for denne ordningen i dagens samfunn. Det vi imidlertid ser, er at velferdssamfunnet kan være i ferd med å utvikle seg slik at det igjen kan bli økt behov for denne ordningen.

– Er det en årlig frist for å søke midler fra Bidragsfondet?

– Det er egentlig ingen søknadsfrist, men vi har pleid å få søknadene på høsten og vi har behandlet dem på slutten av året. Det er kanskje derfor vi er blitt kalt «julenisseutvalget». Men i prinsippet kan man søke når som helst, og i retningslinjene heter det at Bidragsutvalget skal møtes minst én gang hvert kvartal, såfremt det foreligger søknad om bidrag. Det betyr at man kan få hjelp nokså raskt, hvis det er et akutt behov. Og søknadsskjema får man ved henvendelse til NTFs sekretariat.

– Kan Bidragsutvalget foreta seg noe for å få flere søknader om støtte – man kan vel ikke akkurat oppfordre folk om å søke?

– Nei, men det vi ønsker er å forsikre oss om at ordningen er kjent for alle, og særlig for dem som kan ha behov for støtte. Her vil lokalforeningene måtte spille en viktig rolle, for det er de som er nærmest medlemmene. Ellers er ordningen omtalt i den gamle utgaven av NTFs håndbok, men ikke i den nyeste.

Tekst og foto:
Ellen BeateDyvi