Vær din egen helseminister

tSortingsmeldinger er ikke lenger hva de var. Riktignok står det fortsatt St.meld. og nr. og årstall på forsiden, men i motsetning til tidligere, er noen av disse meldingene nå i delikate farger og med bilder både på forsiden og inne i meldingen. Layout og papir er også endret slik at man faktisk får lyst til å bla i og lese denne ofte tykke trykksaken. Og det gjaldt faktisk for den siste: Stortingsmelding nr. 16 (2002 – 2003) Resept for et sunnere Norge. Folkehelsepolitikken. Den er riktig innbydende.

Men det er innholdet som teller vil noen innvende. Og det er selvsagt riktig. Hovedbudskapet i denne meldingen: «å forebygge mer for å reparere mindre» omtales som «Den store helsepolitikken» og ble presentert ved at Helseministeren innledet pressekonferansen den 10. januar ved å ake på kjelke og sitere Søren Kierkegaards ord om å gå: «Tap for all del ikke lysten til å gå. Jeg går meg til det daglige velbefinnende hver dag og går fra enhver sykdom. Jeg går meg til mine beste tanker, og jeg kjenner ikke en tanke så tung at man ikke kan gå fra den. Når man slik fortsetter å gå, så går det nok».

Regjeringen ønsker å gi folkehelsearbeidet et løft, og Høybråten velger forebygging som det området han vektlegger mest. Målet er en politikk som bidrar til flere leveår med god helse i befolkningen som helhet og til å redusere helseforskjeller mellom sosiale lag, etniske grupper og kjønn. I tillegg til å diskutere en særskilt kvinnestrategi, pekes det ut fire veier til et friskere Norge. Det skal skje ved

  • å skape gode forutsetninger for å kunne ta ansvar for egen helse

  • å bygge allianser for folkehelse

  • å forebygge mer for å reparere mindre, og

  • å utvikle ny kunnskap.

I praksis betyr dette blant annet at det skal bli lettere å gjøre de sunne valgene, at helsehensyn skal trekkes sterkere inn på alle områder av samfunnsplanleggingen og at det skal skje en styrking av helseovervåkingen. Dessuten skal handlingsrettet forskning på helse prioriteres.

I tannhelsetjenesten er vi ikke gjengangere i stortingsmeldinger eller andre tilsvarende dokumenter. Ei heller denne gangen, men vi er med – og veilederen «Tenner for livet – helsefremmende og forebyggende arbeid » utgitt av Statens helsetilsyn, er omtalt. Veilederen skal være et verktøy for tannhelsepersonell og arbeidet med å sette den ut i livet vil bli videreført av Sosial- og helsedirektoratet. Dessuten skal arbeidet med informasjon på helsestasjonene styrkes, og det felles nordiske utviklingsarbeidet på forebygging skal også videreføres. Tannhelsetjenesten er også nevnt som samarbeidspartner og viktig aktør i det forebyggende helsearbeidet sammen med barnehager, skoler, psykologisk-pedagogiske tjenester, barnevern og andre forebyggende helsetjenester for barn og unge.

I meldingen er det registrert at antall femåringer uten karies er gått ned. Det kan være en påminnelse om at det ikke er grunn til å hvile på laurbærene selv om man har hatt gode resultater av det forebyggende arbeidet.

Tannhelsepersonell vil ikke ha så mye å hente i stortingsmeldingen når det gjelder eget fag. Når det gjelder egen helse, derimot, er det mange gode råd. Satsingsområdene i meldingen: økt fysisk aktivitet, sunnere mat og god ernæring, røykfrihet, kamp mot rusbruk, reduksjon av sosial ulikhet i helsestatus, psykisk helse og forebygging av skadelige virkninger av blant annet stråling, smitte og støy, går rett inn i den enkeltes hverdag.

Så les og bli inspirert. Vær din egen helseminister. Og gå den turen som Kierkegaard anbefaler så sterkt. Den er et godt bidrag til folkehelsearbeidet og ikke minst ditt eget personlige velvære.

GudrunSangnes