Nytt om trygd:

Stønadsordningen for rehabilitering etter tanntap ved marginal periodontitt er på plass

Fra 1. oktober ble ordningen med stønad til dekning av utgifter til behandling etter tanntap som følge av marginal periodontitt endelig innført. Etter flere og langvarige diskusjonsrunder som har involvert både fagmiljøene, Rikstrygdeverket, Helsedepartementet og NTF, må vi et stykke på vei kunne si oss fornøyd med resultatet. Selvsagt kunne refusjonsbeløpene ha vært større, slik at pasientenes reelle egenandel hadde blitt mindre. Men ordningen ser i alle fall i utgangspunktet ut til å kunne bli relativt enkel for tannlegene å håndtere, og det har hele tiden vært et overordnet mål for NTF.

En hovedinnvending er at kompetansekravene som stilles til utførende behandler, kan gjøre stønadsordningen lite distriktsvennlig fordi tilgjengeligheten på tannleger som oppfyller disse kravene er begrenset rundt om i landet. I forskriften heter det at den kirurgiske innsettingen av odontologiske implantater må være uført av spesialist i oral kirurgi og oral medisin eller spesialist i kjevekirurgi og munnhulesykdommer. Den protetiske behandlingen må være utført av tannlege med spesialutdanning i protetikk eller likeverdig utdanning. I det høringsutkastet som NTF hadde tre dager på å kommentere, var denne bestemmelsen foreslått myket opp noe, ved at kompetansekravet var sløyfet for protetikkens del ved innsetting av enkeltkrone på entannsimplantat. I den endelige forskriften kom imidlertid ikke denne endringen med. Helsedepartementet har oversendt dette kompetansespørsmålet til Sosial- og helsedirektoratet for videre faglig utredning, så siste ord er neppe sagt på dette området.

For øvrig kan det være nyttig å merke seg at det er foretatt en tilføyelse i merknaden til avsnitt C om periodontal behandling. Tilføyelsen lyder som følger:

«Dersom det i samme seanse gjøres flere inngrep etter refusjonstakstene 701a-704 eller i forskjellige operasjonsfelt (i motsatt kjeve og/eller i motsatt kjevehalvdel), dekkes utgifter fullt ut etter refusjonstakst for det største inngrepet og med 50 % av refusjonstakst for de øvrige inngrep.»

Den nye ordningen ble presentert av hovedstyremedlem Trond Grindheim på NTFs informasjonsmøte under årets Landsmøte. Et referat fra Grindheims foredrag finnes på side 809 i dette nummeret av Tidende. Her presenteres derfor kun oversikter over de viktigste bestemmelsene og refusjonstakstene i den nye ordningen.

Revidert forskrift om stønad til dekning av utgifter til undersøkelse og behandling hos tannlege finner du i sin helhet på NTFs nettsted www.tannlegeforeningen.no under Trygdespørsmål, Stønad til tannbehandling, Pliktmessige ytelser. Du finner den også, sammen med mye annen nyttig informasjon, på Rikstrygdeverkets nettsted www.trygdeetaten.no Helsedepartementet sender ikke ut noe nytrykk av forskriften. I stedet har de varslet at dette skal gjøres etter forventet takstjustering fra nyttår.

Hovedpunkter

  • Refusjon gis i de tilfeller det er gitt systematisk behandling av marginal periodontitt

  • Den systematiske behandlingen må være påbegynt etter 1. mai 2002

  • Den systematiske behandlingen må dokumenteres med bl.a. kopi av journal og nødvendige røntgenbilder

  • Rehabiliteringen av tannsettet må være påbegynt etter 1. oktober 2003

  • Utgifter til rehabilitering dekkes en gang per tapt/trukket tann

  • Som hovedregel refunderes ikke utgifter til fast protetikk bak premolar

  • Ugifter til implantatforankret tannprotetisk behandling dekkes bare når konvensjonell protetisk behandling ikke har gitt eller forventes å kunne gi et akseptabelt behandlingsresultat

  • Utgifter til protetisk behandling dekkes ikke når tap av tann/tenner skyldes andre forhold enn periodontitt

  • For å få stønad må det foreligge godkjenning fra pasientens bostedstrygdekontor

  • Ordningen inngår ikke i egenandelstak 2-ordningen

Takst 1105 Refusjon

a) Delprotese 2 500,-

b) Helprotese 2 000,-

c) Dekkprotese 6 000,-

d) Fast protetikk per tann tapt/trukket 3 000,-

e) Kirurgisk innsetting av implantat første innsatte 4 000,-

f) Kirurgisk innsetting av implantat per implantat i tillegg 2 000,-

Morten H.Rolstad 

Informasjonssjef