Tysk helsereform kan få stor betydning for tannlegevirksomhet

Forslaget til helsereform i Tyskland har medført store annonser i pressen. «Ikke alle liker den, men den hjelper» hevder helseministeriet om reformen (tv), mens den tyske tannlegeorganisasjonen KZBV spør om noen vil si ja til «Ta to – betal for tre» i sine like store annonser (t.h.).

De offentlige helsekostnadene i Tyskland er meget høye og de øker raskt. Utgiftene er allerede blant de aller høyeste i verden. Tyske politikere, med helseminister Ulla Schmidt i spissen, har derfor utarbeidet et omfattende tverrpolitisk forslag til en helsereform for å møte utfordringene innen offentlig helsefinansiering. Reformen er meget omfattende og berører de fleste helsevirksomheter, slik som sykehusbehandling, legebehandling, apotekvirksomhet, og også tannlegevirksomhet.

De tyske refusjonsreglene for helsetjenester har hittil vært meget liberale. Blant annet ble kostnader til reseptfrie legemidler og brilleglass delvis dekket over trygdesystemet. Også store deler av tannbehandling ble dekket i sin helhet. Reformen vil medføre at pasientene heretter må betale større egenandeler for helsetjenester og at noen tjenester må betales fullt ut. Det er riktignok lagt inn sosiale sikkerhetsnett og «tak»-ordninger.

Tannhelse har en stor andel – urimelig stor mener noen – av det totale offentlige tyske helsebudsjettet. I 2002 utgjorde tannhelseutgifter ca. åtte prosent (11,5 milliarder euro, over 90 milliarder kroner) av alle offentlige kostnader til lege- og sykehusbehandling, inkludert legemidler. Dette i følge tidsskriftet Der Spiegel. Det er enda ikke helt klarlagt hvordan finansieringen av tannbehandling skal organiseres, men det vil bli en større grad av egenbetaling. Det er foreslått at f.eks. kroner, broer og proteser skal betales enten av pasienten selv eller via offentlige eller private forsikringsordninger. Pasienten må betale for forsikringsordningene, men den månedlige premiebetalingen diskuteres. Det skal være rimelig konkurranse mellom de ulike typene forsikring, heter det. Helseministeren ønsket å stimulere til enda mer konkurranse innen tannhelse, men det ble ikke politisk mulig. Reformene som gjelder tannhelse skal settes i verk fra 2005, ett år senere enn for de andre tiltakene.

Ikke uventet er flere av de ulike forslagene i nyordningen mye diskutert. Organisasjonen for de 55 000 tyske tannlegene som deltar i den nåværende trygdefinansieringen (Der Kassenzahnärztlichen Bundesvereinigung – KZBV) har laget alternative forslag som gjelder tannhelsetjenester, noe som er kunngjort i store annonser i media. Reformen er ventet å bli behandlet av Riksdagen i løpet av september.

Aktuelle nettsteder

Bundesministerium für Gesundheit und Soziale Sicherung: http://www.die-gesundheitsreform.de

Der Kassenzahnärztlichen Bundesvereinigung (KZBV): http://www.prozahn.de

Nils RoarGjerdet