Inkasso – nå blott til besvær?

Skal vi følge god tone for tapsav- setning bør større beløp ikke avskrives før saken har vært oversendt inkasso. En avtale med et «no cure no pay»-byrå gjorde handlingsterskelen mindre, og noen få saker har det blitt gjennom årene. Noen penger har til og med funnet veien til praksiskontoen. Men én sak har vært gjenganger i flere år. Lett overrasket var jeg derfor da jeg like før jul fikk melding om at beløpet på kr 2 320 nå var innfridd. Men overraskelsen ble større da beløpet kom, det var nemlig på kr 1 301! Årsak? Jo, nytt av året: moms! Og ikke bare av mitt beløp, men også av det beløpet som tilfalt inkassobyrået. Alt belastet meg. Som ikke har momsfradrag.

Slik så oppstillingen fra inkassobyrået ut:

Hovedstol: kr 2 320 Byråets påslag: kr 1 924. Mva. av kr 4 244 = kr 1 019

Utbetalt meg: kr 2 320 – 1 019 = kr 1 301.

Dette kan ikke være riktig, tenkte jeg, og ringte juristen på inkassobyrået. Jo, riktig var det, men urettferdigheten synes så åpenbar at de prøver å gjøre noe med det. Det gjelder nemlig ikke bare oss tannleger, nei også sykehusene har sine problemer med å drive inn f.eks. egenandeler på rundt kr 200. Innbetales det skyldige beløp må faktisk sykehuset betale for å få disse pengene! Er det mulig!

Inger-LiseMathiesen 

Adresse: postboks 5324 Majorstua, 0304 Oslo

NTF har tidligere i brev til Finansdepartementet (se Tidende nr. 15, 2001 side 858) bedt om at det gjøres unntak for merverdiavgift på inkassotjenester når helsearbeidere er oppdragsgivere (red. anm.)