Assistenttannleger – ansatte ­eller næringsdrivende?

Søkelyset ­Oslo likningskontor har satt på privatpraktiserende tannleger kan i verste fall ­bety farvel til ordningen med assistenttannleger. Men Tannlegeforeningen vil slåss for en ordning som har betydd svært mye for nye tannleger som vil ut i privat praksis.

Oppfatningen hos ­Oslo likningskontor er at assistenttannlegene ­ikke alltid kan anses som næringsdrivende, men at det kan dreie seg ­om ansettelsesforhold. Dette vil ­igjen måtte ­bety at det skal betales ar­beids­gi­ver­av­gift på lønnen. I praksis vil en avskaffelse av ordningen gjøre det mind­re interessant for å mange som er etab­lert in­nen­for privat praksis å knytte til seg assistenttannleger. Det vil skape en helt ny og vanskeligere si­tua­sjon for den som er nyutdannet og øns­ker å starte privat. Å gjøre det på egen hånd kan bli kostbart og kanskje umulig for mange. Assistentordningen har også fungert som en opplæringskanal for den som vil ­lære å administrere sin egen virksomhet.

Det var altså etter Oslo-bokettersynene at likningskontoret i hovedstaden stilte spørsmålstegn ved ordningen. Situasjonen er i øyeblikket at skatteetaten vil avvente resultatet av NTFs arbeid med forslag til nye samarbeidsavtaler. Dette forslaget drøftes med representanter for ­både lokallag og myndigheter, før hovedstyret sluttbehandler saken 9. oktober.

– Vi vil slåss hardt for å beholde assistentordningen og mener at vi har en god sak. Vi har blant annet fått hjelp av skatteadvokater for å se på saken. Målet er å opprettholde valgfrihet mel­lom ansettelse og selvstendig næring, og at det gis tid til å reforhandle dagens avtaler med assistenttannleger, basert på den nye standardavtalen, ­sier president Carl Chris­tian Blich i NTF. Han legger til at det må ­være et praktisk mål at ­alle har nye avtaler på plass i løpet av førs­te halvår 2003.

BårdAmundsen